Annons

Nätbedragaren kom inte till rättegången

HÄSSLEHOLM 19 lurade målsägande väntar på upprättelse.
Hässleholm • Publicerad 18 oktober 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
Den 27-årige mannen är tidigare dömd för nätbedrägerier, efter att ha lagt ut varor till försäljning på bland annat näthandelssajten Blocket, men sedan inte skickat några varor, trots att han fått betalt.bilden är en skärmdump
Den 27-årige mannen är tidigare dömd för nätbedrägerier, efter att ha lagt ut varor till försäljning på bland annat näthandelssajten Blocket, men sedan inte skickat några varor, trots att han fått betalt.bilden är en skärmdump

Den 27-årige mannen dömdes så sent som i april förra året av Växjö tingsrätt till skyddstillsyn med samhällstjänst för bedrägeri.

Där slapp han med nöd och näppe ett fängelsestraff på fem månader. Dessförinnan, år 2013, dömdes han villkorligt till dagsböter också den gången för bedrägeri.

Annons

De tidigare domarna omfattade sammanlagt 25 målsägande. I nära nog samtliga fall handlade det om varor som lades på nätet, bland annat Blocket.

Köparna satte in pengar till mannen, men några varor dök aldrig upp. Det fanns även fall av kortbedrägerier.

Den här gången rör det sig om 19 målsägande som har blivit lurade.

Så här kunde det gå till. En av de 19 målsägande säger i polisförhör:

”Kontakten skedde via telefonsamtal, målsäganden (namnet på målsäganden red.anm) ringde till ett mobilnummer men hon minns inte det nu.

Hon pratade med en svensk man som verkade okej. Hon fick bankkontot på ett sms.

Målsäganden fick ingen telefon och började känna att hon blivit lurad.

Både målsäganden och säljaren hade Swedbank så direkt när hon hade betalat skrev hon ett sms till säljaren som då skulle skicka telefonen. Men det kom aldrig någon telefon, hon har fortfarande inte fått någon.

Det var en Iphone 5. Priset skulle vara 965 kronor, Målsäganden undrade varför den var så billig och säljaren svarade att han behövde pengar snabbt till sina räkningar.”

I ett fall sms:ar målsäganden och den nu åtalade i en mycket kamratlig och skämtsam ton, ända till dess att messen från säljaren plötsligt upphör och målsäganden förstår att han har blivit lurad.

Annons

Av de nitton nu aktuella fallen handlade nio om försäljning av iPhone till ett sammanlagt värde av nära 12 000 kronor.

Mannen handlade även bland annat med bildelar, som inte fanns, turboaggregat och avgassystem.

Målsägandena är spridda över landet. Det var under perioden den 27 mars till november 2015 som bedrägerierna iscensattes i Osbytrakten.

Mannen dömdes nu att betala 4 000 kronor i vite för att han inte kom till rättegången. Nästa gång, beslutade tingsrätten, ska han hämtas av polis.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons