Annons

Matilda dyker ner i magisk kastrull

Personligt Var växer majs och tomat? Hur kan de användas i matlagningen? Matildas magiska kastrull bjuder på både fakta och äventyr.
Personligt • Publicerad 20 oktober 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Författarinnan Frida Lundgren är pedagog och marknadsförare i grunden. Hon har jobbat bland annat som lärare och med marknadsförning på chokladmässor, där hon hållit chokladskolor för barn.

– Jag har jobbat mycket med sinnesmarknadsföring. Vissa lär genom att se och läsa, andra genom att höra, känna och göra. Barn lär sig på alla sätt och jag har länge haft tankar på att skriva barnböcker utifrån detta.

Annons

Frida Lundgren berättar att tanken rotade sig allt djupare då hon fick egna barn.

– Jag blev frustrerad när jag bad min dotter provsmaka i köket. När jag frågade hur det smakade svarade hon bara ”gott”. Jag ville få henne att beskriva: Är det salt eller sött? Hur luktar det?

Det finns en del matlagningsböcker för barn i åldrarna nio till tolv år, men för de yngre åldrarna ser det glesare ut. Därför bestämde sig Frida Lundgren för att skriva för främst fem till sju-åringar.

– Jag sa upp mig från mitt jobb för att jobba på heltid med detta.

Resultatet blev de bägge böckerna Matilda upptäcker tomat och Matilda upptäcker majs. Illustrationerna är gjorda av Carina Ståhlberg.

– Matilda har en magisk kastrull. När hon lyfter på locket kan hon förflytta sig i tid och rum. I den första boken hamnar hon hos sin mormor på Sicilien, där det ska hållas en tomatfestival och deltagarna tävlar om bästa tomatsåsen.

I boken följer vi med och ser hur tomaterna odlas på Sicilien, men hur de ursprungligen kom från indianfolket aztekerna och hur de spanska sjömännen tog med frön så att de spreds till Europa.

Matilda får hjälpa mormor att hacka, steka och koka tomaterna. De ska puttra under lock en hel natt.

– När Matilda återvänder till nutid, får hon följa med sin pappa, som är kock, för att provlaga receptet hon lärt sig. Han visar även hur tomater kan tillagas på olika sätt, de kan ugnsstekas, bli tomatsoppa eller soltorkas.

I slutet av boken finns recept så att barnen själva kan prova att göra sin egen tomatsås.

Annons

Det är det som är själva poängen med boken. Inte att det bara ska läsas, utan tanken är att föräldrar och förskolepersonal med hjälp av boken ska ge sina barn en rolig introduktion till råvaror.

I den andra boken hamnar Matilda 1300 år tillbaka i tiden hos mayaindianerna.

– Där äts det majs hela tiden. Matilda följer med i skogsträdgårdarna och ser vad som odlas där, råvaror som barnen känner igen även idag som avokado, chili, ananas, vanilj och kakaofrukter. Hon får hjälpa till att mala majsmjöl och lära sig göra tortillas.

– Jag har lag ner mycket tid för att samla fakta och kuriosa kring ämnet, som att mayaindianerna trodde att det bodde andar i popcornkärnorna.

Majs kan användas på fler sätt, i boken finns även exempel på hur du kan göra halsband av popcorn.

– Böckerna kan förstås läsas som en helt vanlig bok, men jag hoppas den ska lura in barnen så att de vågar provsmaka nya saker, bli nyfikna och förstå var maten kommer ifrån, hur den odlas och kan användas på olika sätt.

n Är du nyfiken på Frida Lundgrens böcker, så missa inte veckans tävling här på våra barnsidor. Där lottar vi ut hennes böcker om Matilda.

bild 1/5
Ur boken Matilda upptäcker tomat, av Frida Lundgren. Illustration: Carina Ståhlberg
Frida Lundgren gillar när barnen är aktiva och deltar med alla olika sinnen. Hon mixar både fakta och spännande äventyr i böckerna, som har sitt fokus på mat och råvaror.
PRIVAT BILD
Frida Lundgren är lärare i grunden och har även jobbat med marknadsföring innan hon bestämde sig för att skriva barnböcker. 
PRIVAT BILD
Ett provsmakningsprotokoll är grunden för att få barnen att våga provsmaka. PRIVAT BILD
Ur boken Matilda upptäcker majs, av Frida Lundgren. Illustration: Carina Ståhlberg
Ur boken Matilda upptäcker tomat, av Frida Lundgren. Illustration: Carina Ståhlberg
Frida Lundgren gillar när barnen är aktiva och deltar med alla olika sinnen. Hon mixar både fakta och spännande äventyr i böckerna, som har sitt fokus på mat och råvaror.
PRIVAT BILD
Fakta:

Profilen

Namn: Frida Lundgren

Ålder: 42 år

Familj: Gift, två barn: Esther 5 år och Annie 2 år samt en lurvig katt.

Bor: I Göteborg, men tillbringar mycket tid i Skåne, både i jobb och på semester. Drömmer om ett hus på Österlen.

Bakgrund: Utbildad pedagog och marknadskommunikatör, med erfarenhet från bland annat matindustrin och sinnesmarknadsföring.

Aktuell: Har precis släppt två böcker i samarbete med illustratören Carina Ståhlberg; Matilda upptäcker majs och Matilda upptäcker tomat.

Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons