Annons

Vård- och omsorg gav sig ut på turné

BROBY VO-college från och med nästa höst.
Östra Göinge • Publicerad 21 oktober 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Vård- och omsorgsprogrammet på Göinge utbildningscenter presenterade sin verksamhet på torget i Broby.
Vård- och omsorgsprogrammet på Göinge utbildningscenter presenterade sin verksamhet på torget i Broby.

Vårdlärarna Brita Lindhe och Anita Boregren och konstläraren Sigbritt Jönsson var tillsammans med elever från vård- och omsorgsprogrammet på Göinge utbildningscenter på fredagen i Broby för att presentera sin verksamhet. De hade satt upp ett tält utanför Coop och erbjöd nyfikna möjligheten att prata och få svar på frågor.

Under hela veckan har de varit ute på en turné i kommunen. I onsdags visade de upp lokalerna i centrala Sibbhult, lokaler som invigdes i våras och har gett utbildningen ett lyft.

Annons

Och snart ska ytterligare ett steg ta för att öka utbildningens attraktionskraft. Hösten 2017 är det tänkt att en rad kommuner i norra Skåne (Hässleholm, Osby, Östra Göinge, Bromölla och Perstorp) ska bli certifierade till vård- och omsorgscollege. Vård och omsorgsutbildningen på GUC ska i så fall tillhöra VO-college – och det är en av anledningarna till att verksamheten varit ute och visat upp sig i veckan.

– Vi vill stärka intresset för utbildningen och presentera oss inför medlemskapet i VO-college, säger Anita Boregren, som ser positivt på VO-college.

– Det kvalitetssäkrar utbildningen och fungerar som en garanti för arbetsgivarna. Det underlättar även för elever som flyttar mellan kommuner.

Hur ser det ut på er utbildning nu?

– Mycket bra, det är högt söktryck. Det är ju ett önskemål från kommunen att utbilda personer inom våra områden. Vi har väldigt bra stämning och det finns ju stor efterfrågan på arbetsmarknaden.

Eleverna på vård- och omsorgsprogrammet läser även estetik.

– Det är obligatoriskt. Det är väldigt viktigt med kultur inom vården, säger konstläraren Sigbritt Jönsson.

Vård- och omsorgsprogrammet på GUC är en gymnasial vuxenutbildning. Det finns även möjlighet att läsa ”prep”, en introduktionstermin som förbereder eleven för utbildningen. Den riktar sig inte minst till nyanlända, som får möjlighet att läsa yrkessvenska innan de hoppar på den ”riktiga” utbildningen. Även elever som inte har studerat på länge kan ha nytta av att gå en prova på-termin och komma in i studielivet.

FAKTA: VO-college

Vård- och omsorgscollege, VO-college, är ett samarbete mellan arbetsgivare, fackförbund och utbildare. Det finns på nationell, regional och lokal nivå. Samarbetet ska leda till höjd kvalitet och status på arbete och utbildning. Med gemensamma aktiviteter och samordning är tanken att VO-college ska vara en aktör som bidrar till att resurserna används bättre och att arbetsgivarnas krav uppfylls.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons