Annons

Bokens dag med historia och nutid

Bokens Dag Både historia/nutid och fack/skönlitteratur bjöd årets Bokens Dag på Hässleholms kulturhus på. Och en hyllning till det fria ordet.
Publicerad 22 oktober 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är återigen dags för bokens dag, det årligen återkommande litterära eventet i Hässleholms kulturhus. Dagens innehåll skulle kunna sammanfattas både som historia/ nutid och fack/skönlitteratur.

Vi börjar med facklitteraturen - och den historiska. Inbjudna att tala om sina alster är Nina Björk och Elisabeth Åsbrink, som var och en skrivit om viktiga historiska händelser och personer under nittonhundratalets först hälft, händelser som alla gett återverkningar i vår tid.

Annons

Nina Björk inleder med att berätta om sin idébiografiska berättelse om Rosa Luxenburg, Drömmen om det röda. Som kvinna var Rosa, i början på 1900-talet, en pionjär inom såväl akademin som politiken. Hennes kamp för en rättvisare värld ledde till att hon blev mördad för sina åsikter 1918.

Med patos och allvar förmedlar Nina Björk varför hon vill berätta om denna marxistiska föregångskvinna, skribent, judinna och fredsivrare. Hon förklarar att de åttiofem rikaste personerna i världen äger lika mycket som de tre-och en halv miljarder fattigaste. Tjugofem tusen människor svälter ihjäl varje dag. En sådan värld är enligt Björk ett misslyckande. Det gäller idag och det gällde då, och Rosa var en av de som försökte ändra på detta faktum.

Tydliga kopplingar mellan dåtid och nutid har också Elisabeth Åsbrink i sin bok 1947. Det var lite av en slump som hon fick upp ögonen för just det årtalet. Hon gjorde research för en bok om fascisten Per Engdahl och letade efter en händelse som skulle ha skett 1947.

För att få fram uppgiften gick hon igenom gamla tidningar, dag för dag, hela året och fann att väldigt mycket av det som hände då, har haft stora konsekvenser för oss idag. Det året blev Indien fritt, Palestinafrågan överlämnades till FN, Trumandoktrinen kom och Kalla kriget började. Även på individnivå hände något, berättar Åsbrink. Kvinnorna som arbetat och fått en viss självständighet under kriget fick nu snällt ge sina jobb till männen och krypa tillbaka till husets härd. Som ytterligare ett tecken på kvinnans inskränkta frihet snörptes de in i vackra kreationer av Christian Dior, med trådsmala midjor och korsetter som tuktade kroppen.

Vi går över till nutid och skönlitteratur - och feelgood och kriminalroman. Feelgooden står Carin Hjulström för, både i romanform och på scenen. Med humor och stor igenkänningsfaktor får hon riktig fart på tillställningen när hon läser om sin hjältinna Frida Fors som är på digital dejtjakt, i romanen Kärlek sökes.

Ett mindre skojfriskt men tyvärr mycket aktuellt ämne blir det när författarparet Cilla och Rolf Björling presenterar sin senaste roman, Sov du lilla Videung. Den tar, i kriminalromanform upp det fruktansvärda faktum att ensamkommande barn bara försvinner i Sverige.

Men vi får inte glömma Ranelid. Han är på vanligt vis totalt Ranelidsk, i ett välförtjänt hyllande av det fria ordet. Detta med anledning av att tryckfrihetsförordningen i år fyller tvåhundrafemtio år. Hurra, hurra!

För faktum är att ingen av författarna som varit här under dagen, hade kunnat publicera sina alster i många av världens länder. Det får vi aldrig glömma.

bild 1/4
Björn Ranelid hyllade det fria ordet på Bokens Dag. Foto: Jörgen Johansson
Nina Björk och Elisabeth Åsbrink samtalade med varandra och med Norra Skånes kulturredaktör Pernilla Ekdahl. Foto: Jörgen Johansson
Carin Hjulström läste ur sin roman Kärlek sökes. I bakgrunden Cilla och Rolf Börjlind, Pernilla Ekdahl kulturredaktör på Norra Skåne och Gunilla Wedding kulturchef på Skånska Dagbladet. Foto: Jörgen Johansson
Cilla och Rolf Börjlind berättade om sin senaste kriminalroman Sov du lilla videung. Foto: Jörgen Johansson
Björn Ranelid hyllade det fria ordet på Bokens Dag. Foto: Jörgen Johansson
Nina Björk och Elisabeth Åsbrink samtalade med varandra och med Norra Skånes kulturredaktör Pernilla Ekdahl. Foto: Jörgen Johansson
Fakta:

Bokens dag 2016

Medverkande: Nina Björk, Elisabeth Åsbrink, Cilla och Rolf Börjlind, Carin Hjulström och Björn Ranelid

Sophie Lossing
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons