Annons

Skånes småkommuner missnöjda med polisen

KRISTIANSTAD Enkät visar på stora skillnader
Publicerad 22 oktober 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
En bra polisnärvaro i kommunen är det viktigaste menar kommundirektörerna som svarat på Region Skånes enkät.
Foto: TT/ARKIV
En bra polisnärvaro i kommunen är det viktigaste menar kommundirektörerna som svarat på Region Skånes enkät. Foto: TT/ARKIV

Den senaste tiden har det var stark kritik mot polisen, både internt och externt. När det gäller den externa kritiken har mycket handlat om att polisen inte ryckt ut på pågående brott och att närvaron i många kommuner är minimal.

– Vi har ansvar för att hela Skåne fungerar och då är de statliga myndigheterna som polisen också av intresse för oss. Därför har vi gjort den här enkäten för att få svar på hur man ser på polisen ute i kommunerna, säger Henrik Fritzon.

Annons

Enkäten besvarades av 24 av Skånes 33 kommuner, och det som går att konstatera är att de större kommunerna (de som har över 40 000 invånare) är mer nöjda med polisnärvaron i sina respektive kommuner jämfört med de mindre kommunerna men att närvaron försämrats det senaste året.

– Jag kan förstå att de vill ha polisen fysiskt på plats i sin kommun och inte bara att de kommer när det händer något. Det finns en trygghet i att alltid ha polis på plats, säger Henrik Fritzon.

Enkäten tar också upp hur polisen prioriterar olika brott och här skiljer det mer mellan kommunernas sätt att se på det. Det går dock att konstatera att de allra flesta tycker att skadegörelse, personbrott, stöld, rån, inbrott samt alkohol- och narkotikabrott ska prioriteras högre än vad de anser fallet är nu.

Hur kommer ni att gå vidare med enkäten?

– Jag kommer att ta kontakt med polisen här i Skåne för att ha en diskussion med dem och höra vad de har att säga om svaren. Givetvis kommer jag att lyssna på dem, och i grund och botten är det ingen hård kritik mot polisen i svaren, säger Henrik Fritzon.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons