Annons

Tala klar­språk i Sau­di

Ledare När Stefan Löfven besöker Saudiarabien får han inte ducka för de svåra frågorna, som det politiska förtrycket och kriget i Jemen.
Opinion • Publicerad 22 oktober 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
Stefan Löfven besöker Saudiarabien.  		            Foto: TT
Stefan Löfven besöker Saudiarabien. Foto: TT

I dag åker stats­mi­nis­ter Ste­fan Löfven till Sau­di­ara­bi­en, en av de bru­talaste dik­ta­turerna i världen. Att han åker dit finns inte an­led­ning att kri­ti­sera. För Sve­ri­ge som le­da­mot av FN:s sä­ker­hets­råd är det vik­tigt att tala med alla länder. men det är vik­tigt att då tala klar­språk och inte und­vika äm­nen som kan skapa kon­flikt.

Det finns många så­dana äm­nen. Ett är blog­ga­ren Raif Badawi, som dömts till tio års fäng­el­se och 1000 pisk­rapp en­bart för att han skrivit sina åsikter på sin blogg. De första 50 pisk­rappen fick han för­ra året. Se­dan har straffet skjutits upp av häl­so­skäl, men en­ligt en ka­na­den­sisk stif­tel­se som ar­betar för hans fri­givning pla­neras för en fort­sättning av spö­straffet. Kan­ske fick han 50 nya slag i går, dagen in­nan Löfven landade.

Annons

Ett an­nat vik­tigt ämne är Sau­di­ara­bi­ens ter­ror­bomb­ningar av grann­landet Je­men. Sau­di­ara­bi­en ger mi­li­tärt stöd till den störtade pre­si­denten Hadi och de saud­iska bomberna har drabbat ci­vil­be­folk­ningen hårt.

Bom­bningen av en be­gravning för ett par vec­kor se­dan dödade näs­tan 150 män­ni­skor. Den har nu klassats som krigs­brott av FN.

Ett mo­tiv för Löfvens re­sa, vid si­dan av den nya po­si­tionen i sä­ker­hets­rådet, är att främja den svenska han­deln med Sau­di­ara­bi­en. Där­för är Mar­cus Wallenberg och Stock­holms han­dels­kam­ma­res Maria Rankka med på re­san.

Han­del är bra, även med dik­ta­turer, efter­som det ger kon­takter som i bästa fall kan leda till öpp­ningar i för­trycket. Men han­deln är inte så vik­tig att det får leda till tystnad om vik­tiga frå­gor som det po­li­tiska för­trycket.

Ef­ter att Sau­di­ara­bi­en in­lett krig­för­ing i Je­men måste det ock­så stå klart att nå­gon va­pen­ex­port inte kan tillåtas i fort­sättningen (oav­sett ut­redningen om att för­bjuda ex­port till dik­ta­turer). När ett gam­malt för­svars­av­tal sades upp ledde det till en kris i kon­takterna mel­lan Sve­ri­ge och Sau­di­ara­bi­en. För­sök att und­vika en ny kris får inte tysta Löfven i Ri­yadh.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons