Annons

Låt barnen komma

Le­da­re Att som flyk­ting få bo till­sam­mans med sin fa­milj på­skyndar eta­bleringen på ar­bets­mark­naden, visar fors­kning.
Opinion • Publicerad 24 oktober 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Överens om att splittra familjer. 		                  Foto: TT
Överens om att splittra familjer. Foto: TT

Det mest kon­tro­ver­si­ella in­sla­get i den nya flyk­ting­po­li­tiken är att familjeåterföreningar i stort sett helt stoppats se­dan den 1 juli. Den delen av po­li­tiken står bara re­ger­ings­par­tierna Socialdemokraterna och Mil­jö­par­ti­et samt Mo­de­raterna och Sverigedemokraterna bak­om. De an­dra allians­par­tierna samt Vänsterpartiet är mot­stån­da­re till po­li­tiken.

De har starka hu­ma­ni­tära skäl för det. För de drabbade fa­miljerna är det en tra­ge­di att inte får åter­fö­renas med barnen som är kvar i krigs­zonen i Sy­ri­en el­ler på an­dra far­liga platser

Annons

Även de eko­no­miska skälen är odis­ku­ta­bla. I lör­dagens DN re­do­visade två fors­ka­re vid Han­dels­hög­sko­lan i Stock­holm ett pro­jekt där de stu­de­rat in­vand­rar­fö­re­ta­ga­re. De har stu­de­rat ut­om­eu­ro­pe­iska in­vand­ra­re som startat fö­re­tag här ef­ter lång tid av ar­bets­lös­het.

Det po­si­tiva re­sul­tatet i un­der­sökningen är att en ma­jo­ri­tet av de stu­de­rade fö­re­ta­ga­rna har lyc­kats hitta en lång­sik­tig för­sörjning ge­nom sitt fö­re­tag.

Alla lyckas dock inte Knappt hälften (drygt 40 pro­cent) åter­vänder till ar­bets­lös­het inom sju år ef­ter starten av fö­re­taget.

Det in­tres­santa är att en vik­tig fak­tor för om fö­re­ta­gan­det lyc­kats är när­heten till släk­tingar. Risken att miss­lyc­kas med fö­re­ta­gan­det var dub­belt så stor för dem som inte hade fa­mil­je­med­lemmar i när­heten.

Det finns ock­så an­nan fors­kning i rik­lig mängd som visar att när­heten till fa­milj och släk­tingar un­der­lättar och på­skyndar eta­bleringen på ar­bets­mark­naden, ex­em­pel­vis en stu­die för IFAU.

In­teg­ra­tion bland an­nat ge­nom snabbare eta­blering på ar­bets­mark­naden är ett hu­vud­mål för rege­ringens (och alla par­tiers) in­teg­ra­tions­po­li­tik. I det per­spek­tivet är po­li­tiken som stoppar återförening av fa­miljer inte bara en hu­ma­ni­tär ka­ta­strof utan ock­så ett eko­no­miskt och po­li­tiskt själv­mål. Där­för borde familjeåterföreningar istäl­let un­der­lättas.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons