Annons

En kamp som fångar svenskarnas intresse

Osby • Publicerad 25 oktober 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Tommy Swanson som vistats mycket i USA ser en stor skillnad mellan politiken i Sverige och USA.
Tommy Swanson som vistats mycket i USA ser en stor skillnad mellan politiken i Sverige och USA.

Visst har Tommy Swanson följt turerna inför höstens amerikanska val och visst kommer han att sitta bänkad under den stundande valvakan.

Med ett ben i USA, genom sitt och hustruns resebolag Swansons, och ett ben i Sverige ser han stora skillnader när det gäller politiken i de båda länderna.

Annons

Att en kandidat som Donald Trump skulle kunna locka väljare i Sverige känns som omöjlighet.

Men hur har han kunnat locka så många amerikaner?

– Man ska komma ihåg, säger Tommy Swanson att amerikaner i gemen ogillar centralmakten i Washington. Man tycker inte om att staten tar pengar från medborgarna, men de tycker heller inte om att man delar ut pengar.

Han nämner staten Tennessee som ett tydligt exempel. Det är en stat där det bor många fattiga. Trots det är det republikanerna man till största delen röstar på.

En anledning till att Trump nått så långt är att han spinner på just det här ogillandet, tror Tommy Swanson.

– Hillary Clinton är ju en del av etablissemanget. Donald Trump har därmed blivit en protest mot samma etablissemang.

Men det är två mycket impopulära kandidater som det handlar om, vilket kan göra valet högst ovisst.

– Politiken i USA har blivit allt mer polariserad, förklarar Tommy Swanson vidare.

Republikanerna har flyttat sig längre till höger medan demokraterna gått allt mer till vänster.Kampen mellan de två kandidaterna har blivit ett tacksamt och spektakulärt skådespel, inte minst för media att rapportera om.

Vid sina besök i USA har Tommy Swanson kunnat konstatera de stora skillnaderna mellan Sverige och USA inför ett politiska val.

Annons

Medan svenskarna inte gärna pratar om sin politiska ståndpunkt är amerikanerna betydligt tydligare.

– Man sätter upp skyltar i trädgårdarna med uppmaningen att rösta på Clinton eller Trump, berättar Tommy Swanson. Ungefär som vi sätter upp skyltar med fiberanslutning. Och där ser man fler skyltar med Trump jämfört med Clinton.

Tror du att Donald Trump har en chans den 8 november?

Tommy Swanson ser tveksam ut men erkänner att han känner en viss oro.

– Det beror på om många demokrater struntar i att gå och rösta eftersom de ogillar Hillary Clinton. Det skulle gynna Donald Trump.

Han tror att det kan bli kalabalik om Trump vinner, bland annat för att han redan bränt många broar. Oro för säkerheten i världen och risken för ett handelskrig är andra exempel.

– Trump är ju inte mycket för att bilda allianser eller för att förhandla och finna lösningar, konstaterar Tommy Swanson. Men han kan bli farlig även om han inte vinner valet, eftersom han då kan komma att påstå att valet är riggat.

Om däremot Hillary Clinton vinner tror han inte att så mycket kommer att förändras jämfört med idag.

Veckan efter valet åker Tommy Swanson till USA igen. Om det är till ett land som kommer att styras av Donald Trump eller av Hillary Clinton återstår att se.

– Man kan i alla fall säga något positivt om att Trump kommit så här långt, avslutar Tommy Swanson. Och det är att det demokratiska systemet fungerar, eftersom etablissemanget aldrig hade släppt fram en sådan som Trump. Hans framgång kommer från gräsrötterna.

Fakta:

Om två veckor är det dags för det amerikanska presidentvalet, ett val som engagerar det svenska folket nästan lika mycket som det egna riksdagsvalet.

– Valet har aldrig stått mellan två så impopulära presidentkandidater, konstaterar Tommy Swanson som gjort åtskilliga resor till den amerikanska kontinenten.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons