Annons

Boende fick nog av kommunens vägnamn

Östra Göinge • Publicerad 26 oktober 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

När vägföreningen för väg GA:3 i Gyvik höll årsmöte i början av augusti lyftes en fråga som bubblat i de boende längs vägen under en längre tid.

Enligt protokollet handlar det om ett stort missnöje som råder bland samtliga församlade medlemmar – avseende namnet “Lusatorgsvägen”.

Annons

Föreningen gav Erik Mårtensson i uppdrag att tala med ansvariga på kommunen med förhoppningen om att få till ett namnbyte.

– Lusatorgsvägen, folk skrattar åt det och säger att det måste vara något fel. En som läst i tidningen om Lusatorgsvägen sa att det måste vara felstavat, “så kan det inte vara”, säger Erik Mårtensson.

Men redan innan Mårtensson tog kontakt med kommunen spikade man upp egen vägskylt, med ett nytt namn.

– Vi kallar den nu Gunivars väg. Gunivar var den första skepparen på turistbåten här och han bodde här i en stuga i slutet av vägen. Han var en omtyckt och färgstark människa, med många härliga historier och en livlig fantasi.

Hur kommer det sig att ni valde att döpa vägen efter honom?

– Det går vilda historier om honom här! Bland annat om hur det gick till när de gick på grund och han hade folk till att rusa från den ena sidan till den andra för att få loss båten, men det misslyckades visst rätt ordentligt.

Har du träffat honom själv?

– Ja, många gånger! Han behövde sig en whiskey då och då, skrattar Erik Mårtensson.

Den 11 oktober lämnade han in en skrivelse till kommunen.

Där skriver han att han på uppdrag av vägföreningen önskar att “beslutet om att kalla vår väg för Lusatorgsvägen upphävs och ändras till ett namn som inte väcker anstöt och åtlöje”.

Annons

Han har tidigare försök få igenom ärendet både över telefon och genom att stega in i kommunhuset.

Därför blev han något förvånad när han bara en vecka senare fick ett svar från Kenneth Liedman på samhällsbyggnadsavdelningen, som dessutom var positivt.

Även om Liedman inte riktigt höll med om att det nuvarande namnet väcker anstöt och åtlöje.

– Kommunen gör ingen sådan koppling, eftersom namnet relaterar till en gammal sägen om Immlen, Jätten Kull och Jummagubbe, skriver han i sitt svar, innan han en bit längre ner i brevet avslöjar att kommunen är villiga med att bistå med att sätta upp nya vägnamnsskyltar.

Ett besked som glädjer Mårtensson. Även om en liten del av svaret fortfarande gnager i honom.

– Kommunen har varit mycket tillmötesgående, även om det fordrades ett brev. Men jag har googlat det där “lusa” och det hänger samman med Jätten Kull och Jätten Jumma som tvistade om samma jättekvinna i en sägen. I samband med det så lusade hon en utav jättarna. Och lusa skulle betyda att vänslas lite grovt så att säga. Det är alltså ett verb, ingen plats.

bild 1/3
Erik Mårtensson berättar att han irriterat sig på sin hemadress i flera år. För några veckor sedan lämnade han till sist in en skrivelse till kommunen där han önskade att få byta namn på vägen. 
Foto: Marcus Karlsson
”Gunivars väg” står det på skylten som Erik Mårtensson slagit ner intill vägen ner mot hans hus. Nu värker det även bli vägens officiella namn.  Foto: Marcus Karlsson
Erik Mårtensson berättar att han irriterat sig på sin hemadress i flera år. För några veckor sedan lämnade han till sist in en skrivelse till kommunen där han önskade att få byta namn på vägen. 
Foto: Marcus Karlsson
Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons