Annons

Flyga drö­na­re kräver ny, tyd­lig lag­stiftning

Opinion Att hem­ma bli fo­to­gra­ferad från en li­ten ap­pa­rat i luften, så li­ten att man kan­ske inte ens läg­ger mär­ke till den, är na­tur­ligt­vis i högsta grad in­teg­ri­tets­krän­kan­de.
Opinion • Publicerad 26 oktober 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Ka­me­ra på en drö­na­re in­ne­bär ka­mer­a­öve­rvakning som kräver till­stånd. Det­ta dom­slut från Högsta för­valt­nings­dom­stolen i fre­dags har orsakat de­batt och pro­tester, främst från fö­re­tag som sysslar med drönar­fly­gning kom­mer­si­ellt men ock­så po­li­tiskt.

Bland ju­rister var domen inte sär­skilt över­ras­kan­de. Att hem­ma bli fo­to­gra­ferad från en li­ten ap­pa­rat i luften, så li­ten att man kan­ske inte ens läg­ger mär­ke till den, är na­tur­ligt­vis i högsta grad in­teg­ri­tets­krän­kan­de.

Annons

Där­för är det för­vånande att just li­be­rala po­li­ti­ker som riks­dags­le­da­möterna Richard Nor­din (C) och Mathias Sun­din (L) varit hårdast i sin kri­tik mot til­lämpningen av ka­me­ra­över­vak­nings­lagen. De kräver snabb lag­änd­ring.

Men det finns re­dan en ut­redning om ka­mer­a­övervakning som till­sattes våren 2015. Den ska komma med för­slag till som­maren. Håller tids­planen bör en ny lag­stiftning kun­na träda i kraft un­der 2018.

Det bör rim­li­gen räc­ka. Dom­stolens be­slut in­ne­bär ju in­get to­tal­för­bud mot drönar­fo­to­gra­fering, vil­ket ibland hävdas. Det in­ne­bär att till­stånd krävs av läns­sty­rel­sen. Det blir mer by­rå­kra­ti men är ändå en öpp­ning för branschen.

Där­för är vissa fö­re­tags spon­tana re­ak­tion på domen, att nu upp­hör vi med verk­sam­heten, för­has­tad. Det är ock­så bransch­or­ga­ni­sa­tionen UAS Swe­dens kommentar att nu hotas 3 000 jobb. Istäl­let bör or­ga­ni­sa­tionen hjälpa sina med­lems­fö­re­tag att han­tera kravet på till­stånd från läns­sty­rel­serna och på­verka ru­tinerna så de blir en­kla för de flygningar som inte be­höver in­ne­bära in­teg­ri­tets­in­trång.

Sam­ti­digt in­ne­bär drönar­fly­gning an­dra pro­blem som ock­så be­höver ut­redas. Flyg­platser har ex­em­pel­vis vid nå­gra till­fäl­len tvingats hålla flyg­plan på marken på grund av drö­na­re i när­heten.

Att vem som helst kan skicka upp en li­ten flyg­far­kost är allt­så inte okom­pli­ce­rat. Ny lag­stiftning, grun­dad på se­riöst ut­red­nings­ar­be­te, be­hövs.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons