Annons

Nej till MP:s kött­skatt

Krönika Re­sul­tatet skulle bli att vi i ännu större ut­sträckning kö­per im­por­terat kött, pro­du­ce­rat un­der säm­re för­hål­lan­den och med större an­vändning av an­ti­bio­ti­ka.
Opinion • Publicerad 26 oktober 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det öp­pna, betade, land­skapet är vik­tigt. Det in­ne­bär stora värden både som ett kul­tur­land­skap och för den bio­lo­giska mång­falden. Ska vi klara av att be­hålla det och sam­ti­digt be­hålla ett svenskt lant­bruk måste svenska bön­der få bätt­re vill­kor än de har idag.

Ty­värr finns det de som driver ut­vecklingen i mot­satt rik­tning. Det senaste på­hittet är att Mil­jö­par­ti­et, el­ler åt­min­sto­ne riks­dags­le­da­moten Ste­fan Nilsson från Stock­holms stad med ett par kol­le­gor, vill in­fö­ra en sär­skild kött­skatt.

Annons

I Dagens Sam­häl­le skriver de: ”Pre­cis som vi be­skattar ben­sin och die­sel bör vi in­fö­ra en kli­mat­skatt som in­led­nings­vis tar sik­te på det röda köttet, för att se­dan breddas till de an­dra livs­me­del som har störst kli­mat­på­ver­kan.”

En skatt ska allt­så läg­gas på allt rött kött. Främst är det lamm och nöt man vill komma åt, det vill säga i första hand de djur som hjälper till att hålla land­skapet öp­pet.

Ex­akt hur skatten ska ut­formas lämnar de osagt, men det är svårt att se hur den ska kun­na ut­formas på nå­got an­nat sätt än kro­nor per kilo el­ler nå­got lik­nan­de.

Mo­tivet är fram­för allt att man ska minska kli­mat­be­lastningen från djur­håll­ningen och då fram­för allt me­tan från idiss­la­re. Sam­ti­digt finns det många an­dra mil­jö­kon­se­kvenser som man inte tar hän­syn till vid en så­dan be­skattning.

San­ningen är att det re­dan skett en kraf­tig mins­kning av an­talet kor i Sve­ri­ge. Mä­ter man dess­utom den sam­man­lagda slakten i Sve­ri­ge av nöt, häst, får och lamm så har den legat på runt 150 000 ton se­dan 1950-talet en­ligt Jord­bruks­verkets sta­ti­stik.

Konsumtionen av nöttkött har inte ökat de senaste tio åren hel­ler.

Den stora skill­naden över tid är att svensken äter mer im­por­terat kött. Un­ge­fär hälften av nöt­köttet och 70 pro­cent av lamm och får är im­por­terat.

Det­ta gör att för­sla­get om en kött­skatt är så oroande. Re­sul­tatet av om ett så­dant för­slag ge­nom­fö­rs är lätt att för­stå – allt nöt- och lamm­kött kommer att bli dyrare.

Det drabbar na­tur­ligt­vis i första hand det kött som pro­du­ceras i Sve­ri­ge, med bland an­nat höga djur­skydds­krav och låg an­ti­bio­ti­ka­an­vändning, hårdast.

Smärt­gränsen för priset kommer att pas­seras för yt­ter­ligare nå­gra. Kunderna, i bu­tiker och i re­stau­rang­köken, kommer att i större ut­sträckning välja im­por­terat kött.

Annons

Det är ock­så myc­ket tvek­samt om kött­kon­sum­tionen som hel­het kommer att minska i nå­gon be­ty­dan­de grad.

Re­sul­tatet kommer att bli att vi ännu större ut­sträckning kö­per im­por­terat kött, pro­du­ce­rat un­der säm­re för­hål­lan­den och med större an­vändning av an­ti­bio­ti­ka.

Det är där­för Mil­jö­par­ti­ets kött­skatt inte bara är då­lig för lands­bygden och Sve­ri­ges bön­der utan ock­så för hälsa och mil­jö.

Jo­han Ör­jes
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons