Annons

Systrarna Hedman regerar på dansgolvet

Personligt Många medaljer för systrarna Hedman.
Personligt • Publicerad 26 oktober 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Linda Hedman har dansat sedan hon var sju år, under de första åren på Sommarlust i Kristianstad.

– Så slutade min danspartner, och det var då jag kom på att Thea kanske ville dansa med mig.

Annons

Så blev det, en gång i veckan åker de till Tydingesjön för att träna. Även om buggen är favorit så har de lärt sig att behärska många olika stilar, som schottis, gammelvals, samba, hambo, tango, freestyle och modern vals.

– Dansstegen är lite annorlunda när du sitter i rullstol, säger Linda och visar på köksgolvet hur smidigt hon kontrollerar stolen, i takt med sin dansparter.

– Det är oftast Thea som gör koreografin.

Det är takten och tempot som är viktigt och eftersom det är mycket improvisation gäller det för tjejerna att vara följsamma och kunna läsa av varandra. Man vill ju inte få tårna överkörda.

– Jag brukar klara mig, säger Thea.

– Jag vet precis hur Thea tänker, så det är viktigt att lyssna till rytmen och variera med olika turer och snurrar. Vi har nog aldrig kommit av oss helt.

Det ser lätt ut när Linda visar, säkert för att hon dansat i så många år. För att ha kraft i armarna, tränar hon regelbundet sjukgymnastik och Thea tränar gymnastik på Korpen.

– Vi ställer upp i tre olika tävlingar varje år. Västcupen, där vi var nu, började med ett läger där tränare kom från hela Sverige, även från Finland. Vi fick lära oss flera nya danser, som samba. Den har vi aldrig dansat förut, därför var det extra roligt att tävla i det.

– Ledarna gav oss idéer och inspiration som vi kan ha nytta av när vi tränar och tävlar i framtiden, säger Linda.

I kategorin freestyle väljer de själva musik och får i stort sätt fria händer att sätta ihop sitt eget program och välja danskläder.

Annons

– Det är väldigt skoj, vi brukar mixa ihop lite olika sånger. På lägret fick vi sedan feedback på vår freestyle, där ledarna talade om vad som var bra och hur vi kan göra numret ännu bättre.

14 par slogs om guldet på Västcupen och i bugg landade vandringspokalen hos Thea och Linda. I november väntar nästa tävling, Göteborg Open, där det är bugg som gäller för hela slanten.

– Det är vår favorit för det är så fartfyllt och högt tempo, det gillar vi! säger Thea.

En gång om året är det även SM och där är Linda regerande SM mästare och hoppas förstås få behålla sin placering i topp.

Eftersom systrarna fortfarande bor hemma, umgås de ofta och trivs väldigt bra i varandras sällskap.

– Vi har så roligt ihop, fast Thea är så ung. Hon känns väldigt mogen, så vi är liksom på samma nivå. Vi gillar att åka ner på stan och träffa kompisar eller ta en fika. För mig är det en stor trygghet att ha Thea nära, säger Linda.

– Det bästa med Linda är att hon alltid finns där för mig och jag kan prata med henne om allt, säger Thea.

Vad har de då för framtidsdrömmar?

– Jag vill bli ekonomichef på något stort företag. Kanske flyttar jag till Stockholm eller utomlands, säger Thea, som älskar matematik.

Det gör inte Linda.

Annons

– Nej, jag har ju mitt jobb och trivs bra med det. Men nån gång vill jag väl flytta hemifrån, kanske bo med min kille på garnisonen i Hässleholm.

Mamma Susanna nickar instämmande. Hon hoppas också att Linda ska bo på garnisonen, då är det nära hem. För de är en familj som står varandra väldigt nära och som gillar att gör saker ihop.

– Jag är så stolt över dom när de tävlar på dansgolvet och önskar bara att fler satt på läktarna och såg på tävlingarna! säger Susanna.

bild 1/4
Foto: Marie Strömberg Andersson
Linda Hedman är regerande SM-mästare i rullstolsdans och hoppas få behålla guldet när hon tävlar med sin syster Thea i rullstolsdans vid nästa SM. Foto: Marie Strömberg Andersson
Thea och Linda Hedman bor i Sjörröd. Foto: Marie Strömberg Andersson
Systrarna Hedman kom hem från Västcupen med ett guld, fem silver och två bronsmedaljer. PRIVAT BILD
Foto: Marie Strömberg Andersson
Linda Hedman är regerande SM-mästare i rullstolsdans och hoppas få behålla guldet när hon tävlar med sin syster Thea i rullstolsdans vid nästa SM. Foto: Marie Strömberg Andersson
Fakta:

Profilen:

Namn: Linda Hedman

Ålder: 25 år

Gör: Arbetar i en inredningsbutik i Ullstorp.

Intressen: Dans, tävlade tidigare i pingis.

Namn: Thea Hedman

Ålder: 14 år:

Gör: Går i årskurs 8 på Västerskolan

Intressen: Dans, spelar klarinett, tränar gymnastik i Korpen.

Familj: Systrarnas familj består av mamma Susanna Hedman och pappa Peter Lundh. Tjejerna är bosatta i Sjörröd.

Aktuell: Tävlar i rullstolsdans. För några veckor sedan kammade de hem många fina priset i Västcupen, Göteborg. De tog ett guld i bugg samt silver i schottis, gammelvals, hambo, samba och freestyle. Två brons blev det med; i modern vals och tango.

Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons