Annons

Bekämpa sexbrotten med resurser som krävs

OPINION Förebygg sexbrott effektivt.
Opinion • Publicerad 28 oktober 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Frågan om en ny sexualbrottslagstiftning och särskilt frågan om samtycke är ingen höger-vänsterfråga. När den tillsatta sexualbrottskommittén släppte sitt slutbetänkande till helhetsgrepp på ny lagstiftning för några veckor sedan var det samtyckeslagen som uppmärksammades mest, men förslaget innehöll många fler viktiga punkter än så.

Det finns dock som sagt betydligt mer. En av de större förändringarna är att det ska bli olagligt att ha sex med någon som befinner sig i ett utslaget tillstånd, som exempelvis är mycket berusad eller sover.

Annons

Denna ändring kan faktiskt få positiva följder, för redan idag är det sådana förhållanden, särskilt utslagning vid berusning, som gäller vid många fall av de sexbrott som anmäls.

Den kanske största skillnaden i förslaget är dock att termen ”Våldtäkt” tas bort. Det är ett mycket inarbetat ord och något vi använder i dagligt tal och kultur, ur den aspekten är det radikalt.

De sakliga argumenten till varför är dock goda. ”Våldtäkt” förknippas ofta med något väldigt specifikt, ett överfall i en buske, med inslag av just våld.

Ytterst handlar dock bekämpningen av sexualbrott om två saker: att vi jobbar socialt med vår kultur med hur man behandlar sina medmänniskor och sina sexpartners, samt polisens resurser.

Ändrad attityd här skulle också ge fler fällande domar, helt utan att lagen behöver ändras.

Hanna Marie Björklund
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons