Annons

Fler ska ut och nattvandra

HÄSSLEHOLM Mer grannsamverkan och nattvandring står högst upp på medborgarnas önskelista. Kommunen kommer därför i samverkan med polisen att lägga extra krut på att utveckla detta.
Hässleholm • Publicerad 28 oktober 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Det finns och har funnits nattvandrare i de samtliga orter i kommunen, men kontinuiteten har det varit sådär. Nu vill Hässleholms kommun i samverkan med polisen ta vara på de personer som är beredda att synas ute för att bland annat minska brottsligheten. 		   Foto: PATRIC BERG/ARKIV
Det finns och har funnits nattvandrare i de samtliga orter i kommunen, men kontinuiteten har det varit sådär. Nu vill Hässleholms kommun i samverkan med polisen ta vara på de personer som är beredda att synas ute för att bland annat minska brottsligheten. Foto: PATRIC BERG/ARKIV

Under hösten har det genomförts medborgardialoger i Hässleholm och kransorterna, och där framkom det tydligt att allmänheten vill att kommun och polis arbetar med grannsamverkan och nattvandring.

– Efterfrågan på just detta är stor och allmänheten vill att vi satsar på det så därför kommer vi att lägga in en extraväxel nu, säger Anna Sjöholm som är drog- och brottsförebyggande samordnare i Hässleholms kommun.

Annons

I kommunen finns det cirka 300 grannsamverkansgrupper och det finns nattvandrare i samtliga orter även om det varierar hur engagerade de är för tillfället.

– Det brukar kunna gå lite upp och ner det där beroende på vad som händer i de olika orterna. Ofta är det ett par eldsjälar som håller i det och till slut tröttnar de, det gäller att få kontinuitet, säger Anders Nählstedt som är säkerhetschef i Hässleholms kommun.

För att få bättre kontinuitet vad gäller nattvandrandet är det tänkt att kommunen ska ansluta sig till nattvandring.nu.

– Via dem kan man få likadan klädsel till alla som nattvandrar, man kan få ficklampor och de har försäkringar, säger kommunpolis Rolf Paimemsalo.

Under medborgardialogerna märkte Anna Sjöholm av att det var många som var villiga att engagera sig som nattvandrare, men att det ofta föll på att de inte visste till vem de skulle vända sig.

– Vi hoppas nå ut med vår information, och är det någon som är intresserad får de gärna höra av sig till mig, säger Anna Sjöholm som också märker av intresset för grannsamverkan är fortsatt stort i kommunen.

– Vi har säkert 80 personer som kommer på våra årliga träff, och det är bra även om det kan bli bättre.

Polisen och kommunen har planer på hur de ska kunna öka engagemanget bland allmänheten.

– Jag har en tanke på att polisen tillsammans med våra volontärer ska finnas på torget runt adventsdagarna. Dessutom kommer polisen i Hässleholm och Östra Göinge ha en Facebooksida från den 1 december där vi informerar om vår verksamhet och vad som är på gång, säger Rolf Paimensalo och konstaterar.

– Det kommer alltid att begås brott, men vi kan åtminstone göra vad vi kan för att förhindra det. Och tveka aldrig att ringa 112 om ni ser ett pågående brott.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons