Annons

Fyra frågor till tidningens nya seriekrönikör

Fyra frågor Fyra frågor till Fredrik Strömberg, författare, journalist och forskare med inriktning på konstformen tecknade serier som från och med tisdag 1 november kommer att skriva seriekrönikor här på kultursidan en gång i månaden.
Publicerad 28 oktober 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Fredrik Strömberg. Foto: Janus Langhorn.
Fredrik Strömberg. Foto: Janus Langhorn.

Hur startade ditt serieintresse?

– Jag hade turen att växa upp i ett hem där all läsning uppmuntrades, inklusive serier, vilket inte var självklart på 70-talet. Jag fick en prenumeration på tidningen Bamse när den startade 1973. Då var jag fem och jag fascinerades av att mina föräldrar kunde förstå vad figurerna sa. Det blev min motivation till att lära mig läsa. När jag sedan fann serieavdelningen på Staffanstorps biblioteket var lyckan total. Jag minns fortfarande den euforiska känslan av att lyssna på en LP-skiva med en dramatisering av en Tintin-historia i alltför stora hörlurar, samtidigt som jag hade motsvarande seriealbum framför sig. Det var nog så nära nirvana jag kunde komma som barn.

Annons

Varför är det viktigt för dig att skriva om serier?

– Tecknade serier har länge varit åsidosatt jämfört med andra konstformer på i prakten alla plan i vårt samhälle. Jämfört med till exempel konst, litteratur och film har det saknats, och saknas, pålästa, seriösa recensioner, systematisk forskning, genomtänkt utbud på biblioteken, representation på våra stora konstmuseer, och så vidare. Jag har arbetat aktivt på att ändra detta i mer än två decennier, och det är mycket bättre nu än vad det har varit, men det finns fortfarande så mycket kvar att göra. Det är det politiska svaret ... En annan anledning är helt enkelt eftersom jag fascineras av potentialen i tecknade serier och tycker det är spännande varje gång jag öppnar en oläst seriebok. Jag vill dela med mig av den känslan och ge tips på vad man kan prova på att läsa om man är nyfiken på konstformen tecknade serier.

Vad kommer du att skriva om i din krönika?

– Jag följer med i vad som händer i seriekulturen, såväl i Sverige som i resten av världen, och läser oavbrutet nya serieböcker. Jag kommer att varva mellan att rapportera om trender jag ser, nationellt och internationellt, samt recensioner av utvalda verk som jag vill föra fram och rekommendera.

Hur ser utvecklingen ut inom serieområdet just nu?

– Jag tror att vi, när vi ser tillbaka på den här tiden, kommer att se det som en guldålder. Det görs fler intressanta och bra serier, både i Sverige och internationellt, än någonsin, det experimenteras konstnärligt med hur serier kan kommunicera och inte minst ser vi en tydlig diversifiering i vem som gör serier, och vilka historier som berättas. Det är helt enkelt en spännande period, och det finns så mycket att upptäcka, om man vet vad man ska leta efter.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons