Annons

Dags att de­fi­niera antropocen

Krönika Det som händer när för många av gränserna över­skrids är att jorden för­flyttas in i ett nytt ske­de som vi vet väl­digt lite om.
Opinion • Publicerad 29 oktober 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Allt of­tare hör man fors­ka­re kon­sta­tera att jorden har gått in i en ny geo­lo­gisk epok: Antropocen, män­ni­skans tids­ål­der.

Med tan­ke på Världs­na­tur­fon­dens ny­släppta Li­ving Planet Report 2016, där det görs klart att vi i Sve­ri­ge kon­su­merar mot­sva­ran­de mer än fyra pla­neter per år, är det hög tid att börja de­fi­niera vår all­de­les egen epok på ett mer håll­bart sätt.

Annons

Ex­perter anser att antropocen började i mitten av 1900-talet. Den geo­lo­giska de­fi­ni­tionen kommer av kärn­va­pen­tester, plast-, alu­mi­ni­um och be­tong­för­ore­ningar, höga halter av kvä­ve och fos­for i det övre jord­la­gret med här­stam­ning från jord­brukets konst­göd­ning.

En ar­keo­log skulle i fram­tiden inte hitta sär­skilt många typer av fos­siler från landlevande arter, som minskat med 38 pro­cent de senaste 40 åren, men skulle där­emot gräva upp mängder av ben från jordens nu van­ligaste få­gel: in­du­stri­kyck­lingen.

Hur vår nya tids­e­pok de­fi­nieras en­ligt kli­mat och mil­jö är ock­så rätt up­pen­bart. I världs­na­tur­fon­dens rap­port be­skrivs de planetära gränserna, där gränserna för utro­tning av arter och flö­den av kvä­ve och fos­for är långt över­skridna. Kli­mat­för­änd­ringarna är på god väg att få våg­skålen att tippa över.

Det som händer när för många av gränserna över­skrids är att jorden för­flyttas in i ett nytt ske­de som vi vet väl­digt lite om. Kan­ske är det så att det vi kallar antropocen blir en myc­ket kort geo­lo­gisk epok.

Saknar man inte nå­got i alla des­sa ve­ten­skap­liga de­fi­ni­tioner? Var är män­ni­skans och sam­häl­lets de­fi­ni­tion? Här lever vi i en all­de­les egen geo­lo­gisk epok, som per au­to­ma­tik de­fi­nieras av våra hand­lingar, men vi kan inte för­må att bygga en fram­tid el­ler vi­sion på den.

Vad ska kän­ne­teckna antropocen, ska vi verk­li­gen nöja oss med kärn­va­pen­tester och plast, det som blev kvar av vår fram­fart?

Det finns en stor vi­sio­när plats att fylla i be­ty­del­sen av antropocen, och fak­tum är att den börjar fyllas, av alla goda ex­em­pel. De fö­re­tag, in­no­va­tioner och tek­niker som hjälper vårt sam­häl­le att göra om­ställningen. Var­je män­ni­ska som minskar sin kon­sum­tion från 4,2 pla­neter till högst 1, el­ler helst ännu min­dre. De po­li­ti­ker som lyckas dra hem kli­mat­av­tal och de bön­der som pro­du­cerar ekosystemtjänster.

Lö­sningen i det stora sy­stemet kommer i flera former. En grönare form av ka­pi­ta­lism, kan­ske ett sy­stem­skif­te, ett mer cir­ku­lärt tan­ke­sätt.

Sam­häl­lets syn på vår epok kan myc­ket väl komma ett de­fi­nieras av den cir­ku­lära ekonomin, och delningsekonomin. Den tid då vi tur­samt in­såg att allt män­ni­skan gör måste hållas inom ramen för vad pla­neten klarar av. Att in­get slutar med för­brukning el­ler kon­sum­tion, utan att alla rester och allt svinn måste åter­cir­ku­leras.

Det häf­tiga är att män­ni­skan ald­rig har haft större möj­lig­het att på­verka sin egen tids­ål­der. Egent­li­gen struntar nog jorden i vad män­ni­skan gör, den har in­get själv­än­da­mål med att upp­rätt­hålla en bio­sfär bara för att män­ni­skan ska få över­leva.

Men att ge oss själva en egen tids­e­pok handlar ju egent­li­gen inte om män­ni­skan. Det handlar om hur vårt sätt att leva har skjutit pla­neten Jorden in i en ny epok.

Adam Ar­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons