Annons

Experten: Trumps otydlighet påverkar Sverige

Publicerad 9 november 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

I svallvågorna efter det amerikanska valet, där republikanernas Donald Trump vann presidentposten, har börserna fallit över hela världen. Stockholmsbörsen rasade till exempel 3,4 procent vid öppningen, men repade sig efter två timmar och låg då på minus 0,6 procent.

Varför faller börserna världen över?

Annons

- Jag tror att mycket beror på osäkerhet, då man inte vet vad Trump ska göra. Han är en uttalad motståndare till frihandel och de handelsavtal som USA redan har och förhandlar med andra länder, bland annat TTIP. Det kan få stora konsekvenser. Trots det vet man inte vad som ska hända, även om det är på den punkten han varit tydligast.

Vad kan det få för konsekvenser?

- Minskad frihandel med återinförda tullar kan göra saker och ting dyrare för amerikanska konsumenter, och även göra det svårare att exportera till USA. Då USA är en stor marknad för svenska importföretag, kan det i så fall påverka svenska företag, men även svenska konsumenter.

- USA har en stor industri med en ökande import från Kina, så detta har traditionellt sett varit en viktig fråga i valkampanjer förr - men nu har frågan ställts på sin spets. Jag har även fått intrycket av att Hillary Clinton influerats av Bernie Sanders-kampanjen och yttrat sig tydligare mot handelsavtal och liknande än tidigare.

Bör man vara orolig som svensk?

- Lite orolig tycker jag att man ska vara. Sedan vet jag inte mer än någon annan om vad Trump kommer att göra.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons