De 18 000 hönsen är avlivade

ÅTGÄRDER De 18 000 värphöns som smittats av Newcastlesjukan på en gård i Vellinge kommun avlivades på måndagen i förra veckan.

De närmaste veckorna kommer att avgöra om myndigheterna lyckats få bukt med den fruktade sjukdomen, som upptäcktes i Skåne i helgen.
Om viruset är aggressivt får en drabbad höna centralnervösa symptom, säger Karin Åhl, djurskyddshandläggare på Jordbruksverket, till Sveriges Radio.
Utbrottet av Newcastlesjukan är det första i Sverige sedan 2014, då tre gårdar i Östergötland drabbades. Sjukdomen återkommer vart annat eller vart tredje år och är mycket svår att stoppa, eftersom viruset bärs av viltfåglar som inte själva drabbas. Därför gör man nu allt för att sjukdomen inte ska sprida sig från den drabbade gården som ligger mellan Höllviken och Trelleborg vid Skånes sydkust.
Nu är gården avspärrad och en kontrollzon på tre kilometer i 21 dagar och en övervakningszon på tio kilometer i totalt 30 dagar har införts. Efter avlivningen av djuren kommer gården i Vellinge kommun desinfekteras.

×