Annons

Hittade skelettbit från en dinosaurie

Osby/Bromölla Det är inte var dag man får en benbit från en förhistorisk dinosaurie i handen. Detta hände dock åttaårige Leopold Wetterqvist från Osby i helgen som gick.
Osby • Publicerad 16 november 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Det var under den gångna helgen som familjen Wetterqvist från Osby begav sig ut på fossiljakt på Åsens fältstation strax utanför Bromölla.

Här guidar Filip Lindgren från Havsdrakarnas hus besökare under delar av året. Han är amatörpaleontolog, det vill säga en forskare som studerar fossiler för att ta reda på hur utdöda organismer såg ut och hur de levde.

Annons

Just i området vid Åsen finns Sveriges främsta fyndplats när det gäller dinosaurieben och förra året blev det möjligt för besökare att följa med på skattjakt.

Det var på en sådan här skattjakt som åttaårige Leopold Wetterqvist ifrån Osby gjorde det mycket sällsynta fyndet.

Den lilla klumpen som han fick i sin hand var nämligen en lämning från en dinosaurie som levde i det så kallade Krithavet som var ett hav som täckte Bromöllatrakten för inte mindre än 80 miljoner år sedan.

Även om det finns mycket fossiler i området är just en dinosauriedel inte något självklart fynd.

Benbiten visade sig tillhöra en så kallad svanödla (plesiosaurie), även kallad havsdrake. Den levde i havet och kunde bli ändå upp till 13 meter lång och hade 76 stycken halskotor.

Den åt bland annat bläckfisk, benfiskar och till och med andra svanödlor.

Fyndet är mycket sällsynt och vid fältstationen har bara några få fynd gjorts tidigare. Några tveksamheter vad det gäller artbestämning finns inte.

– Kotan är lätt att gruppera på grund av sin utsträckta form, konstaterar Filip Lindgren. Det här är ett ofattbart fynd och det kommer att dröja innan det här har sjunkit in. Det fantastiska är också att det är en av de mer sällsynta arterna av svanödla som Leopold har hittat, nämligen den långhalsade sorten.

Filip Lindgren är mannen som tidigare fått en hajart uppkallad efter sig, nämligen ”Synecodus Filipi” som var en haj samtida med dinosaurierna.

Att hajen fick bära Filips namn beror på att han arbetat hårt för att göra paleontologin populär och för att han jobbar med att föra ut kunskapen till allmänheten.

Annons

När Leopold Wetterqvist förstod att hans fynd tillhört den långhalsade svanödlan och att det idag finns mycket lite av dessa fynd gjorda på svensk mark blir han riktigt stolt.

– Jag har hittat lämningar från både bläckfiskar och hajtänder, men det här är så coolt, säger han med eftertryck.

bild 1/2
Leopold Wetterqvist och Filip Lindgren med en benbit från en havsdrake.
En bit med många år på nacken.
Leopold Wetterqvist och Filip Lindgren med en benbit från en havsdrake.
En bit med många år på nacken.
Fakta:

Det är inte var dag man får en benbit från en förhistorisk dinosaurie i handen. Detta hände dock åttaårige Leopold Wetterqvist från Osby i helgen som gick.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons