Polisen söker spår efter branden som förstörde delar av Lars Vilks omstridda konstverk Nimis vid Kullaberg i nordvästra Skåne. Runt en fjärdedel av träkonstruktionen har förstörts, enligt räddningstjänstens bedömning. Foto: TT
Lars Vilks omstridda konstverk Nimis vid Kullaberg i nordvästra Skåne har skadats svårt vid en brand på torsdagskvällen. Runt en fjärdedel av träkonstruktionen har förstörts, enligt räddningstjänstens bedömning. Foto: TT

Konstverket Nimis delvis förstört i brand

Kullaberg Lars Vilks berömda konstverk Nimis i Kullaberg utanför Höganäs brann på torsdagskvällen.
Det har nu konstaterats att branden var anlagd.

Det var vid halv sjutiden på torsdagskvällen som räddningstjänsten larmades till platsen med anledning efter att en person sett från andra sidan viken, i Vejbystrand, att det brann i terrängen i närheten av konstverket.

Nimis ligger svårtillgängligt vid vattenbrynet i Kullaberg och räddningstjänsten har fått ta sig dit dels sjövägen och dels landvägen med fyrhjuliga motorcyklar. Det är långt till närmsta väg och några brandbilar har inte kunnat ta sig fram.

– När vi kom fram till platsen såg v i att delar av Nimis brunnit ned. Det är tornet som är närmast vattnet som brunnit, resten av tornen står kvar, säger Mattias Johansson, brandingenjör på Räddningstjänsten Skåne Nordväst.
– Ungefär 25 procent av konstverket är förstört.

Läs mer: Lars Vilks hjärtebarn Nimis anses för farlig

Strax före klockan nio på kvällen var man på plats med fem brandmän som har med sig bärbara pumpar.
– När vi kom dit så brann det fortfarande lite med öppna lågor men det gick ganska snabbt att släcka. Däremot tog det ju ganska lång tid innan vi lyckades ta oss dit, säger Mattias Johansson.
– Just nu (vid niotiden på kvällen) är det inga lågor längre men ganska mycket glöd som vi arbetar på att släcka. Men det är under kontroll.

Vid kvart i  niotiden på torsdagskvällen meddelade polisen att man misstänker att branden är anlagd och att ärendet rubriceras som mordbrand. Brandplatsen spärrades av och kommer undersökas av kriminaltekniker. Senare konstaterades flera brandhärdar vilket ytterligare förstärkte teorin om att branden är anlagd.
– Det finns ingen naturlig anledning till att den ska börja brinna, säger Fredrik Bratt, informatör vid Skånepolisen kommunikationscentral.

Att det rubriceras som mordbrand och inte den lindrigare rubriceringen skadegörelse genom brand förklarar han med att det inte nödvändigtvis måste röra sig om fara för någons liv.
– Det kan också handla om ekonomiska eller kulturella värden. Nimis är svårt att värdera ekonomiskt men verket är ju oerhört känt.

Läs mer: Niklas Orrenius betraktar samhället med Vilks som lins

Enligt Lars Scotte, räddningschef i Höganäs, förefaller branden vara anlagd på flera ställen.
– Några torn har brunnit ordentligt och brandmännen hittar glödbränder på det som inte brinner. Det verkar som att någon har gjort något, säger han till SVT Nyheter Helsingborg.

Lars Vilks började bygga Nimis vid Håle stenar i naturreservatet Kullaberg redan sommaren 1980 men det kom inte till myndigheternas kännedom förrän två år senare. Verket är byggt utan bygglov och de rättsliga tvister som följt på det har av konstnären själv gjorts till en del av verket.

Nimis har flera gånger vandaliserats och byggts upp igen. Flera gånger, bland annat i Skånska Dagbladet, har Vilks sagt att han tänker ta ansvar för Nimis fram till 2030 då han räknar med att vara för skröplig för att klara av underhållet.
– Det är mitt projekt, och jag vill köra det vidare fram till 2030. Jag trivs med att komma dit ut. Det betyder mycket, sa han till SkD i somras.

 

×