Annons

Låt skogen vara, EU

Ledare EU-kommissionen vill gärna styra skogsbruket i hela EU, trots att skogen inte är EU:s ansvar. Även om EU hänvisar till klimatet blir det fel.
Opinion • Publicerad 24 november 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Sverige är till 70 procdent skog.  Foto: TT
Sverige är till 70 procdent skog. Foto: TT

Kli­matet gynnas av ett ak­tivt skogs­bruk. Det har Sve­ri­ge och Fin­land fått EU-kom­mis­sionen att inse, när kom­mis­sionen vill läg­ga sig i hur EU-länderna sköter sin skog, trots att skogen ut­ta­lat är ett na­tio­nellt an­svars­om­rå­de.

Det är skogens be­ty­del­se för kli­matet som gör att EU ändå kan skaffa sig in­flytande över ländernas skogar. Efter­som skogs­till­gången och för­ut­sätt­ningarna för skogs­bruk va­rierar så stort i EU är risken stor att re­sul­tatet av en EU-po­li­tik blir för­ödan­de för Sve­ri­ge.

Annons

I Sve­ri­ge täcks mer än 70 pro­cent av land­ytan av skog. I vissa an­dra EU-länder är skog så säll­synt att var­je träd kan an­s­es värt att be­vara.

”Åk till Brys­sel och slåss för skogen”, upp­manade för­re Sveaskogsordföranden och ti­digare stats­mi­nis­tern Gö­ran Persson skogs­när­ingen ti­digare i höst. Det har skogs­ä­ga­re och skogs­in­du­stri verk­li­gen gjort, och även de svenska re­ger­ingarna, både den för­ra och den nu­va­ran­de, har ock­så mot­satt sig en ge­men­sam EU-skogs­po­li­tik.

Om EU fast­ställer en egen po­li­tik för skogen, om än inom ramen för kli­mat­po­li­tiken, är risken stor att re­sul­tatet blir de­talj­styrning som rent all­mänt är olämp­lig men som inte hel­ler blir an­passad för de olika för­ut­sätt­ningar som gäller i Sve­ri­ge. Efter­som Sve­ri­ge och Fin­land är unika i EU som skogs­länder lär inte skogs­po­li­tiken bli an­passad till nord­ligaste Eu­ro­pa. Att EU skulle kun­na sty­ra av­verk­nings­ni­våerna i länderna vore en mar­dröm för skogs­branschen – och ländernas ekonomi.

Skogens möj­lig­heter att bi­dra till att bromsa kli­mat­för­änd­ringarna är stora. Men ak­tivt skogs­bruk är bätt­re för det­ta syf­te än att stoppa av­verk­ningar och ny­plan­ter­ing. Ge­nom att an­vända trä till ex­em­pel för byggande binds kol­di­ox­id för lång tid, sam­ti­digt som den växande skogen binder mer kol­di­ox­id. Bio­ener­gi från skogen kan er­sätta kol och olja. Men det för­ut­sätter att skogs­bruket får be­drivas ef­ter för­ut­sätt­ningarna – inte ef­ter skriv­bords­be­slut i Brys­sel.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons