Annons

Gläd­je­kal­kyler basen för al­ter­na­tiv­bud­getar

Opinion Skat­te­sänk­ningen är i prak­tiken ofi­nan­sie­rad och på­stå­en­det om bätt­re bud­get­sal­do bara bluff.
Opinion • Publicerad 26 november 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Mo­de­raterna i Häss­le­holm har pre­sen­terat en al­ter­na­tiv bud­get som har stöd ock­så av KD och L. Om den ock­så får SD- och FV-stöd i de av­gö­ran­de om­röst­ningarna åter­står att se, men vissa in­slag är en tyd­lig flirt med de båda par­tierna.

Främst bland des­sa är för­sla­get att sän­ka skatten med tio öre, vil­ket ock­så SD fö­re­slår – där­emot inte FV. För att få ihop bud­geten ”fi­nan­sieras” skat­te­sänk­ningen med ospe­ci­fi­ce­rade be­spa­ringar ge­nom ”om­struk­tu­rerings- och effektiviseringsarbete”. Efter­som det inte är nå­got som kommer au­to­ma­tiskt bara för att full­mäk­tige an­tar bud­geten i slu­tet av no­vem­ber måste ef­fekten på hel­års­ba­sis vara min­st dub­bel så stor för att ge det re­sul­tatet re­dan näs­ta bud­get­år. Då för­hand­lingar och upp­säg­nings­tid för an­ställda nor­malt tar många må­nader blir det i stort sett omöj­ligt att få nå­gon ef­fekt re­dan näs­ta år även av ra­di­kala för­änd­ringar. Så skat­te­sänk­ningen är i prak­tiken ofi­nan­sie­rad och på­stå­en­det om bätt­re bud­get­sal­do bara bluff.

Annons

SD hävdar som van­ligt att stora pengar ska sparas på att stoppa flyk­ting­in­vand­ringen. Men kom­munen måste följa lagar och för­ord­ningar, även om SD:s för­slag skulle få ma­jo­ri­tet. Där­för är SD-be­spa­ringarna på över 14 mil­joner på flyk­ting­stopp en fan­ta­si­siff­ra.

Ef­ter pre­sen­ta­tionen av KS-ma­jo­ri­tetens för­slag skrev jag att när om­sorgs­nämnden fått mer än nämnden själv be­gä­rt borde väl över­bud vara omöj­liga. Så icke. Både M-gruppen och SD vill ge mer pengar.

Där­emot ska sko­lan få tio mil­joner min­dre. Ökat elev­an­tal ska allt­så inte leda till mer re­surser, en­ligt M-gruppen. Ock­så SD vill stryka de tio mil­jonerna ex­tra och dess­utom spara yt­ter­ligare fyra mil­joner för att fler barn går i fri­sko­lor. Att kom­munen be­ta­lar ock­så fri­sko­le­platserna verkar SD inte veta.

De­batten på full­mäk­tige på mån­dag lovar att bli rö­rig. För­hopp­nings­vis håller sig dock alla till sak så att med­bor­ga­rna kan få mo­ti­verade be­sked om po­li­tiken.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons