Annons

Al­ko­hol vik­tigare can­cer­or­sak än känt

Opinion ”Det finns in­gen risk­fri al­ko­hol­kon­sum­tion ur can­cer­syn­punkt”, skriver två fors­ka­re i DN.
Opinion • Publicerad 29 november 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Ny fors­kning visar att al­ko­hol är en vik­tigare or­sak till can­cer än vad som ti­digare varit känt. De båda svenska fors­ka­rna, pro­fes­sor Sven An­dré­as­son och med dr Fri­da Dan­gardt, som del­tar i en in­ter­na­tio­nell fors­kar­grupp kon­sta­terar i Dagens Nyheter att det nu råder in­ter­na­tio­nell sam­stäm­mig­het bland fors­ka­re att al­ko­holen ökar can­cer­fö­re­komsten.

Det här har inte fått sär­skilt stort ge­nom­slag, i mot­sats till alla de ut­spel som på­står att al­ko­hol har nå­gon form av gynn­sam häl­so­ef­fekt, of­tast dif­fust pre­sen­terad. Men den sam­man­ta­gna bilden är att även låg el­ler mått­lig al­ko­hol­kon­sum­tion är ne­ga­tiv för häl­san.

Annons

”Det finns in­gen risk­fri al­ko­hol­kon­sum­tion ur can­cer­syn­punkt”, skriver de båda fors­ka­rna i DN. An­talet döds­fall i can­cer orsakad av al­ko­hol har ökat med 7,3 pro­cent se­dan 2001, och mer än vart fj­ärde döds­fall orsakas av mått­lig el­ler låg kon­sum­tion.

Döds­falls­sta­ti­stiken kommer från WHO, och ser man på de nor­diska länderna följer an­talet döds­fall per 100 000 per­soner un­ge­fär kon­sum­tions­ni­vån. Norge har läg­re an­tal döds­fall än Sve­ri­ge och Fin­land me­dan Dan­mark har hög­re, helt en­ligt kon­sum­tions­ni­vån.

I Sve­ri­ge dör nä­rmare tu­sen per­soner var­je år av al­ko­hol­re­la­te­rad can­cer. Det in­ne­bär att al­ko­hol är den näst to­bak vik­tigaste can­cer­or­saken.

Där­för finns det an­led­ning att slå vakt om och skärpa den re­strik­tiva al­ko­hol­po­li­tiken. Var­nings­texter skulle kun­na in­fö­ras på alla al­ko­hol­för­pack­ningar lik­som på to­baks­för­pack­ningar med bud­skapet att al­ko­hol orsakar can­cer. Al­ko­hol­re­klam borde åter för­bjudas. Många EU-länder har hårdare re­gler än Sve­ri­ge i dag.

Vik­tigast är ändå att värna Sy­stem­bo­la­gets al­ko­hol­mo­no­pol, även mot in­ter­net­han­del av sprit. Dess­utom bör al­ko­hol­skatten fort­sätta höjas i takt med all­männa pris­höj­ningar. Att på­verka EU:s al­ko­hol­po­li­tik är ock­så cen­tralt för möj­lig­heterna att fort­sätta Sve­ri­ges lin­je. Al­ko­holen måste be­handlas som det pro­blem den är.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons