Annons

Att bygga mer i trä är bra för kli­matet (ock­så)

Opinion Ett trä­hus be­lastar mil­jön med bara hälften så myc­ket kol­di­ox­id­ut­släpp un­der husets livs­tid som ett be­tong­hus.
Opinion • Publicerad 29 november 2016 • Uppdaterad 30 november 2021

När skogen växer binds kol­di­ox­id. Där­med är växande skog en ”kol­fälla” som minskar kli­mat­på­ver­kan.

Om trä­den när de av­verkas an­vänds så att ma­te­ri­alet inte eldas upp el­ler för­multnar un­der en lång tid binds kol­di­ox­iden länge. Där­för är byggande med trä ett ef­fek­tivt sätt att mot­verka uppvär­mningen.

Annons

På senare tid har trä­hus­byg­gan­det ökat som an­del av alla hus. Det blir än vik­tigare nu när byg­gan­det to­talt sett ökat och måste vara högt un­der många år.

De flesta små­hus har trä som vik­tigaste ma­te­ri­al. Men bara un­ge­fär en ti­on­del av fler­bo­stads­husen byggs i trä. Det är ändå en hyf­sat hög an­del, efter­som det var först 1994 som bygg­normerna ändrades så det blev tillå­tet att bygga trä­hus hög­re än två vå­ningar.

De senaste åren har nå­gra kom­muner, bland an­dra Väx­jö, gått före och satsat på trä­hus­be­byg­gel­se. Det finns där­för rik­liga er­fa­ren­heter hur man bäst ska bygga fler­fa­miljs­hus i trä, bland an­nat när det gäller brand­sä­ker­het och ljud­i­so­lering. Det finns an­led­ning för fler kom­muner att satsa på trä­hus.

IVA har i en stu­die visat att ett trä­hus be­lastar mil­jön med bara hälften så myc­ket kol­di­ox­id­ut­släpp un­der husets livs­tid som ett be­tong­hus. Det är ett starkt ar­gu­ment för att satsa på trä­hus.

Den rika svenska till­gången på skog, där långt­ifrån hela till­växten av­verkas var­je år, är ock­så ett starkt mo­tiv, lik­som att den svenska ekonomin gynnas ge­nom in­hemsk pro­duk­tion.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons