Annons

Solen är fram­tiden – även i Trumps USA

Opinion Det går inte att få lön­sam­het i kol läng­re. Det är na­tur­gas och för­ny­bart som gäller – även i USA.
Opinion • Publicerad 30 november 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Do­nald Trump vill öp­pna fler kol­gru­vor. Det är ett av hans val­löf­ten. Men oav­sett vad han gör po­li­tiskt kan det bli svårt att nå det målet.

”Jag känner inte till nå­gon i landet som skulle få för sig att öp­pna ett nytt kol­kraft­verk”, har Ger­ry Anderson, vd för ett av landets stora energibolag, DTE Ener­gy, sagt. Fö­re­taget har re­dan stängt tre kol­kraft­verk och tänker stänga åtta till fram till 2030, ”oav­sett vad Trump gör el­ler inte gör”.

Annons

Bo­lagets främs­ta ar­gu­ment är eko­no­miskt – det går inte att få lön­sam­het i kol läng­re. Det är na­tur­gas och för­ny­bart som gäller – även i USA.

I Kina är det de­fi­ni­tivt så. Ny­li­gen med­delade Kina att två ki­ne­siska bo­lag ska bygga en solkraftspark i Tjer­no­byl. Det är na­tur­ligt­vis oer­hört sym­bo­liskt. Vid ru­inerna av ett ha­ve­rerat ryskt kärn­kraft­verk ska ett ki­ne­siskt solpanelsfält byggas.

Det är dock inte bara det här pre­sti­ge­pro­jektet som Kina satsar på. På hem­ma­plan byggs sol­ener­gin ut snabbt. För­ny­bara ener­gi­slag växer snabbare än kol i Kina, vil­ket är hu­vud­or­saken till att kol­di­ox­id­ut­släppen i världen inte ökat på tre år.

In­gen an­nan­stans byggs sol­ener­gin ut så snabbt som i Kina, som ock­så do­mi­nerar pro­duk­tionen av sol­celler. EU har in­fö­rt straff­tullar på ki­ne­siska sol­celler, vil­ket bromsar sol­ener­gi­ut­bygg­naden i Eu­ro­pa. Det borde Ce­ci­lia Malm­ström göra nå­got åt, nu när TTIP-för­hand­lingarna lär av­brytas.

Ock­så bat­te­ri­ka­pa­ci­teten för att lagra el byggs ut snabbt i Kina, som verkar ta Parisavtalet på all­var.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons