Annons

Stoppa av­stånds­skatten

Ledare Förslaget om en vägslitageskatt, i praktiken en skatt på avstånd, kanske kan stoppas efter att LO:s ordförande fördömt tanken.
Opinion • Publicerad 1 december 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Kan LO:s ordförande stoppa avståndsskatten?               Foto: TT
Kan LO:s ordförande stoppa avståndsskatten? Foto: TT

Väg­sli­ta­ge­av­gift kallar rege­ringen den, men kon­struk­tionen in­ne­bär en skatt på av­stånd. Frå­gan ut­reds nu och ut­re­da­ren fick just två må­nader till. An­nars skulle för­sla­get pre­sen­terats näs­ta vecka.

Kan­ske be­ror det för­längda upp­draget på att rege­ringen fått kalla fötter. Eller är frå­gan bara än mer kom­pli­ce­rad än vad rege­ringen trodde. Ste­fan Löfven trodde ju när han just till­trätt för drygt två år se­dan att det skulle kun­na lösas på en kaf­fe­rast. Det är ju inte hjärn­forsk­ning pre­cis, lär han ha sagt.

Annons

Men även med det för­längda ut­red­nings­upp­draget är för­sla­get till ny skatt snart här. Då kan inte Socialdemokraterna läng­re krypa bak­om ut­redningen och und­vika att för­svara för­sla­get. Mil­jö­par­ti­et vill ju verk­li­gen ha den.

Det är svårt att för­stå, efter­som skatten inte kommer att ha nå­gon mil­jö­ef­fekt. Den ska ju, som rege­ringens be­teck­ning säger, kom­pen­sera för sli­ta­ge på vägarna, inte för ut­släpp. Bilar med mil­jö­vän­ligt bräns­le ska be­skattas lika hårt som bilar med die­sel, en­ligt vad som hit­tills kommit fram.

Där­för blir det en­bart en skatt på av­stånd, vil­ket kommer att drabba bygder med långa av­stånd, lands­bygd och gles­bygd, hårdast. Fram­för­allt kommer skogs­branschen att drabbas, en bransch som drar in många mil­jarder i ex­port­in­komster till landet.

Men det finns hopp om en hel­om­vänd­ning av rege­ringen ef­ter att LO:s ord­fö­ran­de Karl-Pet­ter Thor­walds­son till­sam­mans med LRF:s ord­fö­ran­de He­le­na Jonsson gått ut och för­dömt skatten. I en ar­ti­kel om lands­bygdens möj­lig­heter slår de fast att av­stånd inte bör be­skattas: ”En ki­lo­me­ter­skatt som var­ken tar hän­syn till Sve­ri­ges geo­gra­fi el­ler sti­mu­lerar fos­sil­fria trans­porter vore ett själv­mål”, skriver de. En tyd­ligare vink till rege­ringen att stoppa skatten är svår att fö­re­ställa sig.

Rege­ringen brukar ju lyda LO:s min­sta vink. I det här fal­let bör de verk­li­gen göra det och stoppa skatten.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons