Annons

Svensk flyg­skatt inef­fek­tiv kli­mat­po­li­tik

Opinion Men det kan få dra­ma­tiska ef­fekter för den re­gio­nala ba­lansen i Sve­ri­ge.
Opinion • Publicerad 4 december 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Rege­ringen vill, med Mil­jö­par­ti­et som på­dri­va­re, in­fö­ra en flyg­skatt för flyg­re­sor som startar i Sve­ri­ge. MP driver lin­jen trots att EU re­dan fört in flyg­re­sor i han­dels­sy­stemet som ska leda till minskade kol­di­ox­id­ut­släpp och trots att ett in­ter­na­tio­nellt sy­stem för att be­gränsa flygets kli­mat­på­ver­kan har för­handlats fram.

Att bara ha skatt på in­ri­kes­flyg och på ut­re­sorna till an­dra länder är ett myc­ket in­ef­fek­tivt sy­stem att på­verka kli­mat­ut­släppen. Men det kan få dra­ma­tiska ef­fekter för den re­gio­nala ba­lansen i Sve­ri­ge. Nå­gra un­dan­tag för nor­ra Sve­ri­ge har näm­li­gen inte ut­redningen velat fö­re­slå.

Annons

Om flygets ut­släpp inom Sve­ri­ge minskar är risken stor att flyg i an­dra länder istäl­let kan an­vända de ut­släpps­rätter som för­knippas med flyget. I så fall blir det noll kli­mat­ef­fekt av den svenska flyg­skatten.

Efter­som flyget till sin ka­rak­tär är in­ter­na­tio­nell är det enda rim­liga att bygga åt­gärder rik­tade mot flygets kli­mat­på­ver­kan på in­ter­na­tio­nell re­glering. Nu har som nämnts två vik­tiga steg på den vägen tagits.

Sam­ti­digt är det vik­tigt att inte blunda för de bi­ef­fekter som kan drabba re­dan ut­satta delar av Sve­ri­ge. De svenska re­gio­nala flyg­platserna, of­tast ägda av kom­muner och/el­ler re­gi­oner, är re­dan hårt pressade eko­no­miskt och kräver inte säl­lan eko­no­miskt till­skott av äga­rna. EU har ifrå­ga­satt en del av det­ta stöd som otillå­tet stats­stöd.

För små flyg­platser som Halm­stad och Kris­tian­stad kan en flyg­skatt bli droppen som tvingar fram en stängning. Det kan bli re­sul­tatet ock­så för än vik­tigare små­flyg­platser i Norr­land, där trans­port­al­ter­na­tiv näs­tan inte finns.

För Mal­mös flyg­plats i Stu­rup kan en stor del av tra­fiken över­fö­ras till stor­flyg­platsen på Kast­rup, som re­dan är en tuff kon­kur­rent.

Så flyg­skatten lär inte minska fly­gan­det, bara flytta ut­släppen. En så­dan skatt är in­ef­fek­tiv som kli­mat­po­li­tisk åt­gärd.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons