Läkaren Jesper Banck kan även titulera sig entreprenör. Foto: Oskar Svensson
Tillsammans med distriktssköterskan Lotta Eriksson (till vänster) driver han vårdcentralen Strandängshälsan i Mellbystrand.

Jesper Banck startade egen vårdcentral

ENTREPRENÖR. Drivkraften att hela tiden utvecklas är något som läkaren Jesper Banck är mån om.
Tankar på att driva en egen vårdcentral växte fram allt mer i hans huvud.
Nu har han och kollegan Lotta Eriksson fått rullians på vårdcentralen Strandängshälsan i Mellbystrand.
– Man måste utvecklas annars får det vara. Den dagen man inte känner sig hungrig på det längre ska man nog göra något annat, konstaterar Jesper Banck.

Som ung gick Jesper Banck, 35, sin egen väg vad det gäller yrkesval inom familjen. Ingen i den närmaste släkten var akademiker. Men för hans del var det en självklarhet. Valet stod i början mellan att utbilda sig till civilekonom eller ingenjör, men människointresset och att jobba tätt med individer visade sig vara starkare. Till sist utbildade Jesper sig och blev läkare.
– Jag är social med människor och jag kände att det passade mig bra.

Valet ångrar han inte. Efter att ha arbetat som läkare ett tag kände Jesper att han ville pröva sina vingar.
I hans tankar fanns en idé om att driva en egen vårdcentral, antingen något helt nytt eller där han befann sig just då. Valet blev på hans bostadsort och Strandängshälsan i Mellbystrand, som han driver tillsammans med Lotta Eriksson, 46.
– För mig var det ett bra alternativ att ha en vårdcentral i Mellbystrand. Det är en kustremsa som är växande i kommunen och var i starkt behov av en vårdcentral, säger Jesper och fortsätter:
– Målet är att bygga upp en vårdcentral på rätt ställe och där patienten hela tiden är i fokus. Det kan låta som en klyscha, men det är svårt att få till det i praktiken. Om det ska bli bra krävs ett stort engagemang av oss och alla medarbetare.

Att det är på hans hemort ser han inga problem med.
– För min del är det inga problem att det är på min hemort. I så fall skulle jag aldrig valt att driva en vårdcentral här. Man får bara vara tydlig med att skilja på jobb och fritid, berättar han.
Kollegorna, som är släkt i släkten med varandra, träffades första gången då Lotta och hennes dåvarande man köpte en bil av Jespers föräldrar. Men det var i arbetsmiljön de på riktigt lärde känna varandra. Av en slump började de prata om hans planer för framtid – en idé Lotta snabbt var med på.
– För oss är det viktigt med närhet och en trygghet där patienterna känner igen dem som jobbar på mottagningen och vet vem man är, säger han.

I drygt ett år har verksamheten varit igång. En vårdcentral som blomstrat utanför verksamhetens väggar. I höstas blev de utsedda till fjolårets nykomling under guldkvällen i Mellbystrand, som arrangerades av Laholms näringsliv.
– Det var fantastiskt roligt. Uppmärksamheten kring det är större än vad vi kunde tro, så det är jättekul. I början var vi naiva och tänkte inte på verksamheten som ett företagande, men nu har vi insett att det är så mycket mer än så, säger han.
För många företagare är det en livsstil att driva ett företag. Något som Jesper Banck hade svårt att ta till sig.

– Även om det är mycket tidskrävande är det väldigt roligt, säger Jesper och fortsätter:
– Man lär ju sig hela tiden och det är så fantastiskt med det här jobbet – man blir aldrig fullärd. Jag lär mig nya grejer för varje dag, både medicinskt och allt annat inom företagande som ekonomi, kollektivavtal och allt däremellan.
Mötena med patienterna är unika.
– Varje möte är en historia. Som läkare ger mötena med patienterna mycket då de delar med sig av sina unika berättelser från sitt innersta, det är det som är så fantastiskt.
– Men visst ibland är det tungt och jobbigt så klart. Men för mig är det inte ens i närheten så jobbigt som det är för patienten som berättar det.
– Man tar in historierna som kan vara jobbiga och tragiska. Det bär man ju med sig. Men jag försöker tänka att när jag går ut genom dörren försöker jag lägga av mig det i en korg, men det är inte alltid så lätt.
– För mig är man där ändå för att fokusera på att hjälpa patienten.
Även om jobbets sysslor har varit en stor del i hans liv den senaste perioden är familjen en viktig bit av Jespers liv.

– Familjen är det allra viktigaste jag har och betyder allt för mig. Även om det är full rulle på barnen är det där jag tankar energi, säger Jesper..
– För mig är det viktigt att inte jobbet får ta över helt och hållet. Skulle det bli så, skulle jag stänga verksamheten på dagen.
Oskar Svensson

×