Annons

Paviljongförsvarare anklagas för ofredande

Hässleholm Upp till kamp mot politisk elitism och till försvar av folkets vilja. Det vill ”Rörelsen för fördjupad demokrati i Hässleholm” kämpa för. Nu är rörelsen på kant med miljöpartiet.
Hässleholm • Publicerad 7 december 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Rörelsen har sin upprinnelse i kampen för paviljongens bevarande i Officersparken.

– 5 000 hässleholmare har skrivit på att de vill behålla paviljongen och ändå väljer en majoritet av de politiska partierna att flytta den. Då lyssnar man inte på opinionen, säger Ronny Larsson, som tillsammans med Evert Storm, Kay Henningsson, Peter Alf och Leif Alfredsson tog initiativet att bjuda in representanter för alla politiska partier i fullmäktige i Hässleholm till en hearing om sina partiprogram och ideologier.

Annons

Mötena har skett under okonventionell form i Café Verum. ”Rörelsen” vill testa hur partierna går från ord till handling i sin politik.

– Alla säger att de vill tillvarata folkets intresse och bevara miljöer som är allmänt intressanta. Tyvärr lever inte alla upp till det som skrivs i partiernas handlingsplaner och program, konstaterar Ronny Larsson.

Rörelsen har planer på att starta ett nytt lokalt parti där folkets vilja ska stå i första rummet.

Ronny Larsson, ser en modell likt den schweiziska med folkomröstningar i viktiga frågor.

Det parti, som enligt Ronny Larsson och hans kollegor, bäst redogör för sina lokala ambitioner och står bakom lokal demokrati, utan jakt på personliga fördelar med arvoden i siktet, kan räkna med ett nytillskott av mellan 60 och 100 nya medlemmar från ”Rörelsen för fördjupad demokrati i Hässleholm”. Hittills har de upplevt intresset som ganska svalt för en massanstormning av nya medlemmar.

– De är kanske oroliga för sina egna privilegier, säger Ronny Larsson.

Mötet med miljöpartiet blev ingen succé. Herrarna i ”Rörelsen” beskriver den som katastrofal och nonchalant av de gröna att skicka en nyvald sekreterare, som inte kunde svara på frågor om partiets program och politik i Hässleholm.

Den 16 november anlände sekreteraren själv till mötet, trots att de gröna hade sagt att de skulle närvara med två representanter.

Hon berättade att hon inte var insatt i paviljongfrågan. Efter en kvart lämnade hon mötet och gick hem och skrev en rapport till Dolores Öhman (MP) i partistyrelsen om hur dåligt hon hade blivit behandlad.

Stämningen var aggressiv och de sex männen runt bordet höjde rösterna, lät inte henne tala till punkt och slog vid något tillfälle näven i bordet, noterade hon.

Annons

Den beskrivningen känner inte Ronny Larsson med kollegor igen alls.

– Miljöpartiet har full respekt för era åsikter vad gäller politik. Vi accepterar dock inte ert bemötande, som är på gränsen till förföljelse och ofredande i lagens mening. Därför kommer vi inte att träffa er mer i liknande sammanhang. Ni kan läsa om vår politik på vår hemsida, skriver Dolores Öhman, regionråd i Region Skåne.

Herrarna i ”Rörelsen för fördjupad demokrati i Hässleholm” är besvikna på miljöpartiet.

Deras hearing med S och M återstår.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons