Annons

Förening tvingas betala tillbaka bidrag

HÄSSLEHOLM Slarv med närvarolistorna gör att Försvarsutbildarna Hässleholm och Skånska Pansar tvingas betala tillbaka 53 317 kronor i utbetalt bidrag.
Hässleholm • Publicerad 8 december 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

När fritidsförvaltningen gjorde en kontroll av Försvarsutbildarna Hässleholm och Skånska Pansars bidragsansökan för 2015 visade sig den innehålla stora brister gällande närvarobokförandet vid deras ungdomsaktiviteter. De fick då ett påpekande om att närvaron måste skötas ordentligt i direkt anslutning till de olika aktiviteterna.

Men när fritidsförvaltningen gjorde en ny kontroll under 2016 visade det sig att föreningen fortfarande inte hade koll på närvarolistorna. Bland annat hade de inte kontroll på vilka deltagare som varit med på de olika aktiviteterna och de hade även redovisat aktiviteter som inte hade ägt rum.

Annons

– De har inte haft koll på närvaroregistreringen som krävs och som ligger till grund för verksamhetsbidrag, säger fritidsförvaltningens chef Stefan Larsson.

Fritidsförvaltningen hade då ett möte med föreningen där bristerna påpekades. När föreningen lämnade in sina nya listor till fritidsförvaltningen visade det sig att de då hade lagt till nya aktiviteter och att deltagare som inte varit närvarande i de ursprungliga listorna nu varit närvarande.

De stora och upprepade bristerna gör att fritidsnämnden nu kräver en återbetalning på sammanlagt 53 317 kronor av de bidrag som betalats ut till föreningen under 2016.

– Att en förening tvingas betala tillbaka ett utbetalt bidrag är mycket ovanligt. Det har väl hänt någon gång, men att det är så här stora summor har jag inte varit med om sedan jag tillträdde här, säger Stefan Larsson som också konstaterar att föreningen enligt förvaltningens bedömning har goda möjligheter att betala tillbaka bidraget.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons