Annons

Matställe för möss skapar uppståndelse

Malmö Barn såväl som vuxna vallfärdar och kryper på knä för att få se Malmös nya krogtillskott. Det är ett utsökt litet konstverk, vars upphovsmän än så länge är okända. De kallar sig AnonyMouse.
Malmö • Publicerad 8 december 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Mus-specialisten på Bergsgatan är monterad på ett ventilationsutrymme. Det består av nötbutiken Noix de Vie och restaurangen Il Topolino, som serverer ost och kex. Verket är signerat AnonyMouse.
Mus-specialisten på Bergsgatan är monterad på ett ventilationsutrymme. Det består av nötbutiken Noix de Vie och restaurangen Il Topolino, som serverer ost och kex. Verket är signerat AnonyMouse.Foto: Lena Breitner

Sedan i onsdags kväll vallfärdar nyfikna till Kebab house på Bergsgatan.

Det är inte kebaben som lockar först och främst, utan den lilla dockskåpsliknande konstverket utanför.

Annons

I en ventilationsöppning har portarna öppnat för specialiteter för små gnagare: den lilla nötbutiken Noix de Vie och den lilla italienska restaurangen Il Topolino, där det serveras ost och kex. Uteserveringen har ett bord med stolar, som står ute på trottoaren.

Detaljrikedomen är stor. En cykel står utanför och har blivit fastkedjad (för säkerhets skull. Vi är ju mitt i centrala Malmö ...)

- De tar Visa, skojar Skånskan med några nykomna.

– Jag som trodde att de bara tog Muscard, skojar någon tillbaka.

Lili Johansson ligger på knä för att få en närbild.

– Det är gulligt. Det är så roligt med överraskningar, säger hon.

Bredvid henne sitter femåriga Agnes Bernhard på knä. Hon tycker att mus-skåpet är fint. Mamma Lina Rydholm berättar att de ska hämta storasyster på skolan. Det blir nog att ta en sväng till så att hon också får se.

Alla undrar hur länge konstverket får vara kvar.

Vi går in på Kebab house och frågar.

– Nej, nej. Det är inte vi, skrattar Assam, som jobbar ikväll.

Annons

Många kommer in för att fråga vem som står bakom, men personalen vet inte.

Skaparna av konstverket har ett instagramkonto som heter AnonyMouse_mmx. En sak är säker. Det har legat många timmars arbete bakom det lilla konstverket.

bild 1/5
Mus-special på Bergsgatan. Nötbutiken Noix de Vie och restaurangen Il Topolino, som serverer ost och kex. restaurangen har ett bord. Lilli Johansson var en av många som fotograferade.
Foto: Lena Breitner
Mus-special på Bergsgatan. Nötbutiken Noix de Vie och restaurangen Il Topolino, som serverer ost och kex. restaurangen har ett bord.
Femåriga Agnes Bernhard tyckte restaurangen var fin. Mamma Lina Rydholm tittar på medan Lilly Johansson, sittande, fotograferar.
Mus-special på Bergsgatan. Nötbutiken Noix de Vie och restaurangen Il Topolino, som serverer ost och kex. restaurangen har ett bord. Lilli Johansson var en av många som fotograferade.
Lena BreitnerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons