Annons

In­vandring ger vinster

Le­da­re Större in­vandring ger hög­re eko­no­misk till­växt. Fler in­vå­na­re i yr­kes­ak­tiv ål­der be­hövs för att klara väl­färden. Där­för be­hövs in­vandring.
Opinion • Publicerad 10 december 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Fler enkla jobb behövs för integrationen.   	            Foto: TT
Fler enkla jobb behövs för integrationen. Foto: TT

In­vandring som leder till be­folk­nings­till­växt ger hög­re eko­no­misk till­växt. Det fram­går av en forsk­nings­rap­port till De­le­ga­tionen för mi­gra­tions­stu­dier, Delmi, av pro­fes­sor Bo Malmberg.

Re­sul­tatet är inte så över­ras­kan­de. För­ra årets BNP ökade mer än väntat på grund av de många flyk­tingar som kom un­der hösten och de in­satser som det ledde till. Även på läng­re sikt leder fler män­ni­skor i ett land till ökad eko­no­misk ak­ti­vi­tet, vil­ket är vad som av­speglas i till­växt­siff­rorna. En or­sak till att Sve­ri­ges ekonomi växt så snabbt jäm­fö­rt med många an­dra OECD-länder de sen­ate åren är den stora in­vandringen. Att kost­naderna på kort sikt kan vara stora är en an­nan sak.

Annons

Ge­nom att många män­ni­skor i de mest ”pro­duk­tiva” ål­drarna, 30-45 år, kommer minskar pro­blemen med att allt fär­re yr­kes­ak­tiva måste för­sörja allt fler unga och gam­la. För­enklat kan man säga att när vux­na män­ni­skor in­vandrar slipper sam­häl­let kost­naderna för för­sko­la skola, för­äld­ra­le­dig­het, pro­duk­tions­bort­fall un­der le­dig­heten et­ce­te­ra.

Det för­ut­sätter att in­vand­ra­rna jobbar, och det tar i ge­nom­snitt allt­för lång tid, flera år, men sällar de 25 år som det tar in­nan en ny­född börjar jobba.

De flyk­tingar som kom från det sön­der­fallande Ju­go­sla­vi­en i bör­jan på 1990-talet har i dag näs­tan sam­ma sys­sel­sätt­nings­grad som in­födda svenskar. Även an­dra grupper som kommit ti­digare har lika hög – el­ler ibland hög­re – sys­sel­sätt­nings­grad än in­födda.

Dagens flyk­tingar är i många fall säm­re ut­bildade och ut­sätts för en starkare dis­kri­mi­nering på ar­bets­mark­naden. Det gör svå­rig­heterna större. In­satserna för in­teg­ra­tion be­höver där­för bli mer ef­fek­tiva, om pro­fes­sor Malm­bergs be­räk­ningar ska slå in även i fram­tiden.

Men alla är sam­stäm­miga om att alla väst­länder be­höver fler yr­kes­ak­tiva för att väl­färden ska kun­na upp­rätt­hållas. Med allt läg­re fö­del­se­tal i de flesta länder krävs in­vandring, för att få hög eko­no­misk till­växt.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons