Annons

Elisabeth trivs i maktens korridorer

Personligt Arbetar för att minska orättvisorna
Personligt • Publicerad 17 december 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

När vi träffas är Elisabeth Gehrke, och alla andra EU-parlamentariker med sina staber, i Strasbourg där EU-parlamentets officiella säte ligger. Det mesta av arbetet inom EU utförs i Bryssel, men en gång i månaden flyttar hela karusellen till den franska staden. När Elisabeth Gehrke är här hyr hon in sig hos en familj istället för att boka hotell.

– Efter att ha jobbat ideellt i många år har jag blivit ganska ekonomisk av mig, förklarar Elisabeth Gehrke med ett leende.

Annons

Född i Vittsjö med en svensk pappa och en amerikansk mamma inledde Elisabeth Gehrke sin skolgång i Bjärnum. Under sina studier vid universitetet i Lund engagerade hon sig i studentrörelsen, först på nationell nivå, bland annat som vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS), och senare även internationellt, som Sveriges representant i European Student’s union.

Medan hon som student­representant tillhörde dåvarande Folkpartiet är det numera i Socialdemokraterna hon har sin politiska hemvist. Skiftet skedde efter att hon varit i Bryssel och sett vilka det är som bestämmer och hur svårt det är att nå de positionerna.

– Innan handlade det för mig om att lyckas som individ, men istället började jag tänka mer kollektivt och på strukturer. Då blev det socialdemokraterna, för jag tror på att jobba med konkret politik, försöka göra konkreta förändringar och inte stå på utsidan och skrika. De aktörerna är också viktiga, men man måste ibland också hugga i och försöka göra verklighet av det man vill och det upplevde jag att socialdemokraterna var väldigt bra på.

Jobbet som politiskt sakkunnig åt Marita Ulvskog fick hon efter att ha gjort praktik på socialdemokraternas EU-kansli i Bryssel och numera har hon ett krävande och mångfacetterat, men även intressant och givande arbete, med många gånger långa arbetsdagar.

– Min uppgift är framför allt att följa det arbete som görs i utskottet och ta fram underlag till Marita. Olika typer av beskrivningar om vad det är för saker som behandlas. I arbetet ingår också att ha kontakter hemåt. Inhämta regeringens, fackens och arbetsgivarnas syn på de olika frågorna för att sedan ge förslag på hur en socialdemokratisk syn kan vara. Så mitt jobb är att se till att Marita har alla underlag hon behöver för att kunna ta rätt beslut, förklarar Elisabeth Gehrke.

Utöver det planerar hon Marita Ulvskogs kalender, håller koll på hennes mejlkorg, ”hon får tusentals mejl om dagen och när man som hon går på möten från halv 8 på morgonen till 23 på kvällen blir det väldigt svårt att hålla koll på mejlen själv”, bereder rapporter, tar fram uppgifter EU-parlamentarikern kan behöva och håller styr på alla hennes möten. Helt enkelt hjälper henne att kunna göra sitt arbete så bra och effektivt som möjligt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är ett sånt klichésvar, men jag måste säga människorna. Både på Socialdemokraternas kansli men även de andra kollegorna man träffar. Nu när världen skakar som den gör är det skönt att få vara i en miljö med intelligenta människor som vill väl och jobbar för att det ska bli bättre, säger hon.

Vad är det som driver dig?

– För mig är det väldigt tydligt. Jag vill att fler människor ska få möjlighet att komma fram här i livet. Jag ser att det finns väldigt djupa orättvisor och det var det som tidigt tände den politiska lågan för mig. På universitet hade jag svårt med studierna och ramlade ur ett tag. Om jag inte varit i ett utbildningssystem som var så pass generöst hade jag befunnit på en helt annan plats här i livet nu. Jag är väl medveten om hur privilegierad jag är och vill använda min position till att försöka göra det så bra som möjligt för andra också. Det är därför jag är väldigt glad över att få arbeta med arbetsmarknads- och sociala frågor för det handlar om att ge människor förutsättning att komma i arbete, att studera vidare och att inte hindras genom system som gör att de hamnar efter eller skadas på olika sätt, säger Elisabeth Gehrke.

Annons

I framtiden, drömmer du inte om att få vara den som fattar besluten istället för att bara plocka fram underlag till dem?

– När jag är äldre och fått ett större djup i min kunskap kan jag absolut tänka mig det. Jag tror också mycket på att man som politiker ska ha en stark lokal koppling, men den dagen jag har ett hem jag kan representera vill jag gärna ställa upp.

Fakta Elisabeth Gehrke:

Ålder: 31 år.

Bor: Bryssel.

Bakgrund: Uppvuxen i Vittsjö. Gick grundskolan i Bjärnum och gymnasiet i Helsingborg. Har studerat bland annat genusvetenskap och statsvetenskap vid Lunds universitet.

Familj: sambo med Jonathan Hill från Storbritannien, som arbetar med kommunikation inom EU, och en fluffig hund. Föräldrarna bor på Ljungdala i Hässleholm.

Fritidsintressen: Musik och läsning. När jag har tid på egen hand är det att läsa annat än politik, och att gå på konserter. Jag spelade mycket spel förr, men hinner inte riktigt med mer.

Saknar från Hässleholm: Chokladwienerbröden på Bjärnors, att gå ut med hundarna på Hovdala tillsammans med mamma. Naturen och hästarna. Jag är hästtjej och norra Skåne är ett väldigt bra ställe att vara det på.

Elisabeth Gehrkes 3 absoluta hjärtefrågor?

Annons

1. Ett socialare Europa, som att vi ska ha ett socialt protokoll i fördraget som gör att när den inre marknaden och sociala rättigheter kommer i konflikt med varandra ska sociala rättigheter alltid väga tyngst. Ekonomin är viktig men människor ska sättas i första hand.

2. Tillgång till utbildning och möjligheter, för unga men även äldre. Ett livslångt lärande så att man faktiskt får tillgång till arbetsmarknaden oavsett var man hamnat i livet och var man är född någonstans.

3. Fler kvinnor i maktposition, eller fler progressiva kvinnor i maktposition om man ska vara noga. Det hjälper inte med Theresa May, direkt. Jag är feminist, absolut, jag är till och med genusvetare.

bild 1/2
Elisabeth Gehrke. Foto: Pernilla Ekdahl
Arbetsdagarna som politisk sakkunnig är ofta långa. – När vi är här i Strasbourg är det väldigt intensivt med många möten, men i Bryssel är det mer normala tider, säger Elisabeth Gehrke. Foto: Pernilla Ekdahl
Elisabeth Gehrke. Foto: Pernilla Ekdahl
Arbetsdagarna som politisk sakkunnig är ofta långa. – När vi är här i Strasbourg är det väldigt intensivt med många möten, men i Bryssel är det mer normala tider, säger Elisabeth Gehrke. Foto: Pernilla Ekdahl
Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons