Annons

Från oss alla till er alla…

Personligt Julhälsningar som gör hjärtat varmt.
Personligt • Publicerad 22 december 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Britten John Callcott Horsley skrev 1843 det första julkortet med texten: ”A Marry Christmas and a Happy New Year to You”.

Det tog några år innan kortet trycktes upp till försäljning, men de blev tydligen uppskattade för sedan dess har julkort tryckts upp och skickats över hela jordklotet i juletid.

Annons

I Sverige började det skrivas julkort på 1800-talet, men eftersom de inledningsvis importerades från bland annat Tyskland och England, så skildrade motiven ofta de traditioner som fanns i dessa länder, som julgran, jultomte och julklappar.

De första julkorten var ofta handmålade och exklusiva och trycktes därför i små upplagor och överlämnades personligen. Detta ändrades när en konstnärinna med sina julmotiv satte sin prägel på hela vårt land. Konstnärinnan var Jenny Nyström och det var under studieåren i Paris som hon upptäckte vykortsproduktionen och skickade hem teckningar för att få Bonniers förlag att nappa på detta.

Det gjorde dom inte, däremot Axel Eliasson, som 1890 startade sitt konstförlag. Han valde att satsa på Jenny Nyströms julmotiv, som spreds över landet och världen. Idag finns det omkring 3 000 julkort och 2 500 bilder och teckningar efter henne.

Mest känd blev hon för sina jultomtar, och hennes första tomte lär ha varit den som illustrerades i Viktor Rydbergs Lille Viggs äventyr på julafton 1874.

Bland många andra kända julkortstecknare som följde, kan nämnas Aina Stenberg, Adina Sand, Einar Nerman, Helge Artelius, Elsa Beskow, John Bauer samt Signe Aspelin.

Trenden med julkort har förändrats, idag gör många egna julkort. Med hjälp av digitalkamera och internet har det blivit lätt och tillgängligt att skapa och sätta sin personliga prägel på julhälsningen.

Idag bjuder vi på några skånska julhälsningar. Ett riktigt sagomotiv kommer från Linnea Lauber i Hässleholm. Hon är medryttare till hästarna på en gård i Hörja, Solbacka, men tycker att det känns som att shetlandsponnyn Phim är hennes egen.

Så istället för tärnor och stjärngossar blev det ett lussetåg med Linnea och Phim på familjens julkort. I bakgrunden stämmer de andra hästarna in i sången: Sankta lucia, Sankta lucia ...

Linnea har en lång önskelista som hon hoppas att tomten läser:

- Snowkick, pokemon, eget rum, spel, discolampa, klänningar och fina skor! Tomten och julklapparna är det bästa med julen. Och dans runt granen och allt gott som kakor och godis! hälsar Linnea.

Annons

Stolliga är familjen Heil i Tyringe.

– En del skickar familjekort när barnen är riktigt små. Vi började med våra familjekort för sju år sedan då barnen var 11 och 9, sedan har vi fortsatt och våra vänner väntar med spänning på vad vi hittar på varje jul. Det har blivit vår alldeles egen jultradition, berättar Erika Heil.

Bland festliga julkort från Erika, Anders, Oscar och Smilla Heil fastnade vi för detta kyliga julbad utomhus, där inte ens hundarna slipper undan.

Stillsammare är det i Hullingarydstorp, dit familjen Isberg just flyttat.

I röd festklänning sitter 7-åriga Alva, och hon matchar herdehunden Izor, som fått en röd rosett i håret. Alvas bror heter Abbe och han är sex år och håller i famnen chihuahuan Tyra.

Alva och Abbe är klar för länge sedan med sina önskelistor. Alva vill helst av allt ha en häst, annars en kanin. Det är tur att tomten klarar att läsa allt, för Abbes önskelista ser krånglig ut: dragonite, bulbasaur, lap ras, vaporeon och snorlax pokemon.

Sist har vi en liten julsabotör ... Inte vet jag om det var tänkt att lilla tomtemor, Molly Jonsson, skulle stå bredvid tomtefar på julbilden, men hon har inte ro att stå still! Hon måste ju först ta hand om julslingan!

Med dessa fina julkort vill vi på personligtredaktionen säga; Från oss alla till er alla – en riktigt God Jul!

bild 1/5
Konstnären och illustratören Jenny Nyström föddes 1954 och dog 1946. Hon blev främst känd för att ha givit jultomten ett ansikte i Sverige genom sina många stämningsfulla julkortsmotiv. 
ARKIVBILD
Sankta lucia, Sankta lucia ...
Linnea Lauber, 7 år, med shetlandsponnyn Phim bildar ett vackert luciatåg. Linnea älskar att rida och försöker ta sig upp på hästryggen en-två gånger i veckan.
Foto: Jennie Linde
Riktigt coolt är familjen Heils julbad i Tyringe. Bilden har några år på nacken, men sprider fortfarande glädje. Från vänster; Smilla, Oscar, Erika och Anders. Och tydligen behövde även hundarna bli rena till jul! PRIVAT BILD
Izor, Alva, Abbe och Tyra Isberg är redo att fira jul. Alva och Abbe har haft önskelistorna färdiga länge. 
Foto: Frida Isberg
Är julslingan på väg upp eller ner? Ja, det vet man inte när Molly Jonsson, 8 månader, är i farten. Molly är dotter till Jennie Andersson och Robin Jonsson i Osby. PRIVAT BILD
Konstnären och illustratören Jenny Nyström föddes 1954 och dog 1946. Hon blev främst känd för att ha givit jultomten ett ansikte i Sverige genom sina många stämningsfulla julkortsmotiv. 
ARKIVBILD
Sankta lucia, Sankta lucia ...
Linnea Lauber, 7 år, med shetlandsponnyn Phim bildar ett vackert luciatåg. Linnea älskar att rida och försöker ta sig upp på hästryggen en-två gånger i veckan.
Foto: Jennie Linde
Fakta:

Julkort

Minsta julkortet i världen sändes 1923 till prinsen av Wales. Kortet var ett risgryn men trots detta lyckades avsändare få med både adress, en hälsning samt en handtecknad bild.

Största julkortet skickades från hemvändande amerikanska soldater och var till kamraterna i Vietnam. Det var 9 600 meter långt och vägde 2 ton och levererades i form av en pappersrulle med chartrat plan.

Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons