Annons

Liten by med rikt föreningsliv

Personligt Föreningar då och nu.
Personligt • Publicerad 29 december 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det har funnits många föreningar i Mala under 100 år och några finns kvar. Nya har också startats och finns nu.

Förr i Mala fanns det föreningar som till exempel IOGT-NTO som var en nykterhetsförening men det fanns också Matteröds ridklubb som var en ridklubb.

Annons

Nu för tiden i Mala finns tyvärr inte dessa föreningar kvar men istället finns det andra föreningar fast med andra inriktningar. Idag finns föreningarna som Mala intresseförening, Malvans scoutkår och Mala If som är en fotbollsförening.

Mala If har idag A och B herrlag. Mala If bildades 1948. 1998 firade klubben 50 års jubileum, och döpte då sin idrottsplats till Turevallen. Namnet kommer efter Thure Eriksson som var med och grundade föreningen som nu heter Mala If. Några fina spelare som klubben producerat är bröderna Augustsson som sedermera blev landslagsspelare och fotbollsproffs.

Malvans scoutkår är en scoutkår som har medlemmar från både Vankiva och Mala. Namnet kommer för att när man sätter ihop båda byarnas namn så blir det Malvan som ju är en blomma och det blev kårens symbol. Kåren var som störst på mitten av 1990-talet och har sen dess tappat medlemmar genom åren men är fortfarande rätt så stor. Den startade 1984 på initiativ av Vankivas nya präst Georg Wallerstein.

Ellie Friis, klass 6
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons