Annons

Kon­flikter finns i all po­li­tik

Krönika För egen del ska jag för­söka hålla i min­net att det inte finns nå­got om­rå­de som är helt befriat från kon­flikten mel­lan det po­li­tiskt rea­lis­tiska och det mo­ra­liskt ide­ala.
Opinion • Publicerad 10 januari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

– Det torde inte ha und­gått nå­gon att den stora in­ström­ningen un­der senare tid har tvingat fram ex­tra­or­di­nära åt­gärder; bo­stads­platt­formar, far­tyg, tält, hus­vagnar et­ce­te­ra

Det­ta kun­de ha sagts un­der för­ra året, men ci­tat är i själva verket näs­tan 17 år gam­malt. Det var den då­va­ran­de in­vandrings­mi­nis­tern Maj-Lis Lööv som in­för riks­dagen den 14 de­cem­ber 1989 för­kla­rade var­för rege­ringen dagen in­nan lagt om den svenska mi­gra­tions­po­li­tiken.

Annons

Bak­grunden var en med den tidens mått mätt kraf­tig ök­ning av an­talet asyl­sö­kan­de. Un­der hösten 1989 kom det cir­ka 20 000 per­soner, lika många som sökte asyl un­der hela 1988. Där­för togs ett be­slut som i många av­se­en­den liknar åt­stramningen ef­ter den kraf­tiga ök­ningen un­der hösten 2015. Då som nu över­gav Sve­ri­ge rollen som ge­ne­ro­si­tetens ba­ner­fö­ra­re och an­passade sina re­gler till om­världens.

Det finns för­stås en vik­tig skill­nad. För 17 år mot­svarade de asyl­sö­kan­de un­ge­fär ett nytt Es­löv me­dan det un­der 2015 kom ett nytt Hel­sing­borg, plus ett nytt Es­löv.

Den här till­ba­ka­blicken är vik­tig för mig av flera skäl. För det första för att för­stå be­hovet av själv­kri­tik.

Jag tyc­ker att Sve­ri­ge ska ge skydd för män­ni­skor som flyr krig och för­föl­jel­se, och är där­för en för­sva­ra­re av en ge­ne­rös flyk­ting­po­li­tik. Un­der allt för många år för­trängde och till och med för­nekade jag dock de kon­flikter som finns el­ler kan finnas inom mi­gra­tions­po­li­tiken. Inom det­ta som alla om­rå­den krävs en ba­lans­gång mel­lan det mo­ra­liskt ide­ala och det po­li­tiskt rea­lis­tiska. Frå­gor om vo­lymer kan inte viftas bort.

Mi­gra­tions­frå­gorna lär prägla po­li­tiken även un­der 2017. För det första är inte följderna av den kraf­tiga ök­ningen un­der 2015 på nå­got sätt över. I många kom­muner krävs fort­farande ex­tra­or­di­nära in­satser för att klara av att ge tak över hu­vudet, ut­bildning och me­nings­full sys­sel­sättning till alla som kommit till vårt land. Dess­utom på­går, inte min­st i mitt eget par­ti, en de­batt om hur länge de nu­va­ran­de re­glerna för mi­gra­tions­po­li­tiken ska finnas kvar.

Be­slu­tet om till­fäl­liga up­pe­hålls­till­stånd tyc­ker jag är mest pro­ble­ma­tiskt. Det är mo­ra­liskt be­kym­mer­samt efter­som det skapar olika vill­kor för män­ni­skor som lever i vårt land. Det är ock­så pro­ble­ma­tiskt ur prak­tiskt po­li­tisk syn­vin­kel. Osä­kra vill­kor skapar otrygga män­ni­skor, vil­ket för­svårar in­teg­ra­tionen.

Sam­ti­digt tror jag inte på nå­gon snabb åter­gång till ti­digare re­gler. Det som hände 1989 och 2015 visar att det är oer­hört svårt för ett li­tet land att ha helt an­dra och mer ge­ne­rösa re­gler i ett läge när det på­går ett krig i vår re­la­tiva när­het.

Jag vet att det är lättare sagt än gjort i dagens po­li­tiska kli­mat, men Sve­ri­ge måste driva på i Eu­ro­pa för sä­kra flykt­vägar och för att få fler att hjälpa till. Sve­ri­ge stängde inte dörren för asyl­sö­kan­de 1989, och vi gjorde det inte hel­ler 2015, men vi tvingade i prak­tiken an­dra att ta ett större an­svar.

Slut­li­gen, för egen del ska jag för­söka hålla i min­net att det inte finns nå­got om­rå­de som är helt befriat från kon­flikten mel­lan det po­li­tiskt rea­lis­tiska och det mo­ra­liskt ide­ala, och att ett sam­häl­le utan po­li­tisk re­a­lism ris­kerar bli in­sta­bilt. Sam­ti­digt får vi hel­ler ald­rig för­tränga att ett sam­häl­le utan idealism snabbt de­mo­ra­li­seras.

Lars Stjern­kvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons