Annons

Ulf Din­kel­spiel per­so­ni­fierade Sve­ri­ge i EU

Opinion Han följde Sve­ri­ges re­la­tioner med EEC/EG/EU un­der hela sin yr­kes­kar­ri­är.
Opinion • Publicerad 10 januari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Den ti­digare Eu­ro­pa­mi­nis­tern och di­plo­maten Ulf Din­kel­spiel har av­lidit.

Det är dock knappast som po­li­ti­ker han gjort sina mest be­ty­dan­de in­satser, även om det var som Eu­ro­pa­mi­nis­ter han un­der­teck­nade det svenska med­lem­skaps­av­talet med EU.

Annons

Han följde Sve­ri­ges re­la­tioner med EEC/EG/EU un­der hela sin yr­kes­kar­ri­är. Carl Bildt på­minner i sina min­nes­ord över vännen och med­ar­be­ta­ren om att Din­kel­spiel re­dan i bör­jan av 1970-talet, un­der ka­bi­netts­sek­re­te­ra­ren Sverker Åström (S), var med och för­handlade fram Sve­ri­ges fri­han­dels­av­tal med det som då hette EEC. Ef­ter för­hand­lingarna om EES-av­talet an­svarade han för med­lem­skaps­för­hand­lingarna med EU, som slut­fördes lyc­ko­samt på våren 1994.

Där­med per­so­ni­fierar Ulf Din­kel­spiel på nå­got sätt Sve­ri­ges re­la­tioner med EU un­der de senaste de­cen­ni­erna. Hans yr­kes­kar­ri­är var främst di­plo­matens, och även som po­li­ti­ker var han mer di­plo­mat än agi­ta­tor. Med­lem i Mo­de­raterna blev han först när han till­frågades av Carl Bildt om att bli stats­råd 1991.

Hans son Jan var med i Ex­pe­di­tion Robinson 2001 och för­lo­rade fi­nalen mot so­ci­al­de­mo­kraten Jan Ema­nu­el Johansson (som senare blev riks­dags­man).

Ulf Din­kel­spiel upp­fattades av näs­tan alla som en vän­lig, bil­dad och för­stå­en­de per­son. Den aris­to­kra­tiska bak­grunden till trots var han folk­lig.

Där­för be­tydde han en hel del för att det blev ja till EU i folk­om­röstningen 1994.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons