Annons

Volvo misskötte vattenregleringen i Immeln

IMMELN Döms till företagsbot på 50 000 kronor av Kristianstads tingsrätt.
Östra Göinge • Publicerad 11 januari 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Arkiv
Foto: Arkiv

Volvo ansvarar för vattenregleringen av Immeln enligt en vattendom från 1955.

Annons

Enligt Kristianstads tingsrätts dom får tappningen från Immeln över ett dämme i Edre ström inte underskriva 1 kubikmeter per sekund mellan 1 oktober och 15 oktober och övrig tid på året får den inte underskrida 0,4 kubikmeter/sekund.

I domen mot Volvo framgår att Volvo inte själv skött dämmet och kontrollen av att minimitappningen sköts, utan man har anlitat företaget Dalkia.

Att Volvo på ett förvisso oklanderligt sätt har delegerat ansvaret för vattenregleringen till Dalkia befriar inte Volvo från ansvaret att vidta åtgärder när vattenregleringen inte sköttes.

Annons

Uppgifter från limnolog (expert på sötvatten och där levande organismer) gör gällande att avvikelserna från vattendomen under 25 hela dagar riskerade att orsaka allvarliga skador på organismer som lever i sjösystemet.

Utredningen visar enligt domen att brottet inte lett till några skador på naturen men att det har funnits fara för skador.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons