Annons

Konsultnotan: 1 232 816 kr

Osby • Publicerad 12 januari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Det var i mitten av november som konkurrensverket beslutade sig för att granska Osby kommuns anställning av den då tillförordnad fastighetsstrategen. En tjänst som direktupphandlades av brådskande skäl, men som sedan förlängts till att pågå i snart ett år.

Henrik Norinder, universitetsadjunkt vid juridiska institutionen i Lund, förklarade då för tidningen att orsaken till varför man förlängt kontraktet är avgörande för om upphandlingen bryter mot lagen eller inte.

Annons

Den 9 december skickade kommunen, genom kommunchef Petra Gummeson, kanslichef Benny Nilsson och upphandlingsansvarig Daniel Oredsson, sitt tre sidor långa svar till Konkurrensverket.

Ordinarie fastighetsstrateg hann dock bara sitta på sin nya tjänst i lite mer än ett år innan han blev sjukskriven, och under några månader i årsskiftet 2015/2016 utfördes därför fastighetsstrategens arbetsuppgifter av andra tjänstemän, till exempel kommunchefen.

Därefter, med start den 18 februari, påbörjade kommunen en rekryteringsprocess för att hitta en ny, permanent, fastighetsstrateg.

Annons

Den 1 juni stod det klart att den ordinarie fastighetsstrategen skulle förlänga sin sjukskrivning på nytt. Något som återigen tog Osby kommun på sängen.

Tidningen har begärt ut samtliga fakturor som Osby kommun har betalat ut till konsultföretaget, Workpoint Sweden AB, under 2016.

I dagarna meddelade konkurrensverket att de skriver av ärendet.

Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons