Annons

Mat är basen för allt för­svar

Krönika Livs­me­dels­be­red­skapen be­höver finnas med i en bred sä­ker­hets­stra­te­gi.
Opinion • Publicerad 12 januari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

In­för Folk och för­svars riks­kon­fe­rens i Sälen i bör­jan av vec­kan re­do­visade rege­ringen en ”na­tio­nell sä­ker­hets­stra­te­gi”. Stats­mi­nis­ter Ste­fan Löfven be­römde sig till och med för att det var första gången som en svensk rege­ring re­do­visar en så­dan bred stra­te­gi.

Ändå saknar stra­te­gin det kan­ske vik­tigaste in­sla­get i en to­tal­för­svars­stra­te­gi – vad svenska folket ska äta om det blir krig el­ler kris i när­om­rå­det så att landet spärras av. Livs­me­dels­be­red­skapen be­höver finnas med i en bred sä­ker­hets­stra­te­gi.

Annons

Många har varit kri­tiska till det­ta. An­ni­ka Bergman, för­bunds­sty­rel­se­le­da­mot i LRF, var med på kon­fe­rensen i Sälen. ”Det här är ett om­rå­de rege­ringen blundar för”, kon­sta­terade hon.

När An­ders Ygeman fick frå­gor om det­ta i Sälen av­färdade han far­hå­gorna med att ” vi kommer san­no­likt att kun­na ut­byta va­ror med länder i vår när­het”. Det är nog en il­lu­sion. Länderna i vår när­het lär själva vara i sam­ma läge som vi med svå­rig­heter att för­sörja den egna be­folkningen med mat.

Även om inte rege­ringen för­stått hur vik­tig mat­för­sörjningen är och hur svaga för­ut­sätt­ningarna är att klara den vid en kris finns det an­dra som stu­de­rat det.

Ge­ne­rellt är Sve­ri­ges själv­för­sörj­nings­grad vid nor­mala för­hål­lan­den nu nere på cir­ka 50 pro­cent. Un­der det kalla kriget var målet min­st 80-procentig själv­för­sörj­ning. Dess­utom fö­re­kom be­red­skaps­lag­ring av så­väl olja som livs­me­del.

Den be­red­skaps­lag­ring av olja som sker nu, en­ligt de re­gler som gör ol­je­bo­lagen skyl­diga att ha 90 dagars re­serv­la­ger, sker till stor del i berg­rum i an­dra länder, inte i Sve­ri­ge. Vid av­spärrning skulle des­sa la­ger vara yt­terst osä­kra.

Be­räk­ningar visar att livs­me­dels­för­sörj­ningen skulle fun­gera bara en vecka, max två, om Sve­ri­ge skulle bli av­spärrat. Bu­tikernas la­ger finns i dag i all hu­vud­sak på vägarna, och pro­duk­tionen är allt­så för låg för att klara svenska folkets be­hov. Att be­folkningen bor så kon­cen­trerat i större städer för­svårar ­för­sörjningen.

Lands­bygds­mi­nis­ter Sven-Erik Bucht (S) har utlovat en livs­me­dels­stra­te­gi, där för­sörjnings­graden skulle kun­na vara en del. Men den är nu mer än ett år för­senad.

Po­li­tiskt är det bara Cen­ter­par­ti­et som driver frå­gan om livs­me­dels­be­red­skapen. In­för riks­kon­fe­rensen skrev mil­jö- och jord­bruks­ut­skottets vice ord­fö­ran­de Kris­ti­na Yng­we (C) att ”det är dags att föra in vår mat i den sä­ker­hets­po­li­tiska de­batten”.

Det handlar om att öka den svenska livs­me­dels­pro­duk­tionen. 2003 var den svenska an­delen av gris­kötts­kon­sum­tionen 90 pro­cent. Den hade sjunkit till 70 pro­cent 2014. För nöt­kött var själv­för­sörj­nings­graden 67 pro­cent 2003 men 52 pro­cent 2014. Den här ut­vecklingen måste vändas.

Vik­tigt är ock­så att minska be­ro­en­det av im­por­terade in­sats­va­ror som die­sel­ol­ja och han­dels­göd­sel. Ökad od­ling av pro­tein­grö­dor och för­ny­bara driv­me­del istäl­let för die­sel kan vara delar i en så­dan stra­te­gi.

Annons

Det handlar ock­så om att tyd­lig­göra an­svaret för be­red­skaps­pla­neringen. För­sörjningen med mat måste helt en­kelt bli en cen­tral del av to­tal­för­svars­pla­neringen.

Om inte rege­ringen in­ser det måste an­dra par­tier driva frå­gan i den kom­man­de för­svars­be­red­ningen.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons