Mat är basen för allt försvar
Inför Folk och försvars rikskonferens i Sälen i början av veckan redovisade regeringen en ”nationell säkerhetsstrategi”. Statsminister Stefan Löfven berömde sig till och med för att det var första gången som en svensk regering redovisar en sådan bred strategi.
Ändå saknar strategin det kanske viktigaste inslaget i en totalförsvarsstrategi – vad svenska folket ska äta om det blir krig eller kris i närområdet så att landet spärras av. Livsmedelsberedskapen behöver finnas med i en bred säkerhetsstrategi.
Många har varit kritiska till detta. Annika Bergman, förbundsstyrelseledamot i LRF, var med på konferensen i Sälen. ”Det här är ett område regeringen blundar för”, konstaterade hon.
När Anders Ygeman fick frågor om detta i Sälen avfärdade han farhågorna med att ” vi kommer sannolikt att kunna utbyta varor med länder i vår närhet”. Det är nog en illusion. Länderna i vår närhet lär själva vara i samma läge som vi med svårigheter att försörja den egna befolkningen med mat.
Även om inte regeringen förstått hur viktig matförsörjningen är och hur svaga förutsättningarna är att klara den vid en kris finns det andra som studerat det.
Generellt är Sveriges självförsörjningsgrad vid normala förhållanden nu nere på cirka 50 procent. Under det kalla kriget var målet minst 80-procentig självförsörjning. Dessutom förekom beredskapslagring av såväl olja som livsmedel.
Den beredskapslagring av olja som sker nu, enligt de regler som gör oljebolagen skyldiga att ha 90 dagars reservlager, sker till stor del i bergrum i andra länder, inte i Sverige. Vid avspärrning skulle dessa lager vara ytterst osäkra.
Beräkningar visar att livsmedelsförsörjningen skulle fungera bara en vecka, max två, om Sverige skulle bli avspärrat. Butikernas lager finns i dag i all huvudsak på vägarna, och produktionen är alltså för låg för att klara svenska folkets behov. Att befolkningen bor så koncentrerat i större städer försvårar försörjningen.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har utlovat en livsmedelsstrategi, där försörjningsgraden skulle kunna vara en del. Men den är nu mer än ett år försenad.
Politiskt är det bara Centerpartiet som driver frågan om livsmedelsberedskapen. Inför rikskonferensen skrev miljö- och jordbruksutskottets vice ordförande Kristina Yngwe (C) att ”det är dags att föra in vår mat i den säkerhetspolitiska debatten”.
Det handlar om att öka den svenska livsmedelsproduktionen. 2003 var den svenska andelen av grisköttskonsumtionen 90 procent. Den hade sjunkit till 70 procent 2014. För nötkött var självförsörjningsgraden 67 procent 2003 men 52 procent 2014. Den här utvecklingen måste vändas.
Viktigt är också att minska beroendet av importerade insatsvaror som dieselolja och handelsgödsel. Ökad odling av proteingrödor och förnybara drivmedel istället för diesel kan vara delar i en sådan strategi.
Det handlar också om att tydliggöra ansvaret för beredskapsplaneringen. Försörjningen med mat måste helt enkelt bli en central del av totalförsvarsplaneringen.
Om inte regeringen inser det måste andra partier driva frågan i den kommande försvarsberedningen.