Huvudet är cirka en fjärdedel av den totala kroppslängden hos en nyfödd. Som vuxen är huvudet bara en åttondel av kroppslängden. Foto: Kristina Stasiuliene/Colourbox
En nyfödd känner igen doften och rösten av sin mamma direkt. Foto: Colourbox
Var tredje sekund föds det en bebis någonstans på vårt jordklot. Foto: Colourbox

Var tredje sekund föds ett barn

Var tredje sekund föds det en bebis i världen. Det är en stor händelse och en del föräldrar förbereder sig genom att läsa böcker, gå utbildningar och googla på nätet men känslan av att bli mamma eller pappa går inte att förstå till fullo förrän man upplevt det.

Det finns så mycket fakta att ta in om bebisar, en del är till stor hjälp men annat är onödigt att veta.
Det är kanske tur att de flesta inte vet om att det under första levnadsåret går åt i genomsnitt 2 700 blöjor. Eller att nyfödda kissar var 20:e minut.
Under tiden från befruktning till förlossning ökar bebisens vikt med 3 000 miljoner gånger. Och från det att barnet föds tills slutet av andra levnadsåret har barnet fyrdubblat sin vikt. Som tur är forsätter barnet inte växa i samma takt så länge!

Forskning visar att nyfödda föredrar rytmen av sitt modersmål, vilket kan tyda på en viss språkinlärning redan i livmodern.
Bebisen känner instinktivt igen doften och rösten från mamma även om det tar längre tid innan den kan se skillnad på mamma och andra vuxna.
På nätsidan: babyhjälp.se finns det många roliga fakta att läsa, som att nyfödda föredrar att titta på teckningar av ett ansikte framför andra mönster. Helst ska det vara att leende ansikte, inte ett surt.
Det stämmer säkert på vuxna med!

Hjärnan väger 10 procent av den nyföddas totala kroppsvikt, medan siffran hos en vuxen är två procent.
Direkt efter födseln behåller barnet en kort tid förmåga att kunna hålla andan under vatten och ända fram till sju månaders ålder kan barnet andas och svälja samtidigt.
Bebisar är förvånansvärt starka i nyporna. En nyfödd kan hänga med hela sin kroppsvik i luften med sina böjda fingrar.
Smaksinnet är mycket mer utvecklat än hos vuxna. De cirka 10 000 smaklökarna finns inte bara på tungan utan även på munnen sidor, baksida och i gommen. En del av dessa smaklökar försvinner med tiden.
Det som är minst utvecklat av alla sinnen är synen. Nyfödda ser bäst på cirka 20-35 cm avstånd och har även svårt att skilja på färgtoner.

Nyfödda har 300 ben i kroppen, men en del av dessa växer så småningom samman och som vuxen har du 206 ben. Däremot föds man utan knäskålar, de utvecklas inte helt förrän efter sex månader.
Hos en vuxen slår hjärtat i viloläge 70 till 80 slag i minuten, men vid tidpunkten för födseln slår barnets hjärta 180 gånger per minut och inom några timmar sjunker siffran till 140. Vid ett års åldern ligger hjärtslagen på 115 i minuten.

Normalvikten ligger på omkring 3,5 kilo men enligt Guinness rekordbok innehas världsrekordet av en kanadensisk bebis som vägde 10,8 kilo vid födseln. Mamman var 227 cm lång och led av gigantism, en sjukdom som gör att du aldrig slutar växa. Bebisen dog dock 11 timmar efter födseln.
Det finns fler stora bjässar att läsa om, som amerikanen JaMichael Brown som föddes 2011 och vägde 7,3 kilo och i Indonesien hittar vi Aktar Risuddin som 2009 hade en födelsevikt på 8,7 kilo.

Pyttesmå mirakel kan vi också läsa om ibland. Här på våra familjesidor har vi tidigare skrivit om en flicka som vägde 525 gram men inte ens hon slår rekord.
Amerikanska Amillia Sonja Taylor föddes i vecka 21 och var då med sina 284 gram den minsta människan i världen som överlevt sin födsel.
Det finns dock många exempel på små barn som fötts väldigt tidigt och som ändå uträttat stora ting i vår värld, som exempelvis Albert Einstein, Isaac Newton, Pablo Picasso, Sir Winston Churchill och Auguste Renoir.

×