Annons

Om att fråga sig vem man är

Krönika Femstjärnerörelsen är svår­de­fi­nie­rad och där­för svår att be­skriva. En femstjärneparlamentariker kan ligga nära Mil­jö­par­ti­et i vil­ka frå­gor de driver och hur de röstar. En an­nan kan ligga nä­rmare SD.
Opinion • Publicerad 14 januari 2017 • Uppdaterad 30 november 2021

I vec­kan oroade sig många över ny­heten att den ita­li­enska Femstjärnerörelsen ville gå från EFDD-gruppen till li­be­rala ALDE, där bland an­dra Cen­ter­par­ti­et och Li­be­ralerna sitter.

Vad kun­de man för­vänta sig om de sjut­ton ita­li­enska par­la­men­ta­ri­kerna där­ifrån, som bland an­nat vunnit röster ge­nom sin euro­skep­sis, satt med och röstade? Hur kun­de man kom­bi­nera det med ALDE:s tro på att sam­ar­be­te är den bästa vägen fram­åt? Femstjärnerörelsen handlar på många sätt om att räc­ka ett lång­fing­er mot vär­der­ingar som ALDE tror på.

Annons

Jag var ock­så oroad. Det skulle ha in­ne­burit en stor för­ändring för vår grupp om det kom in sjut­ton par­la­men­ta­ri­ker som inte är li­be­raler, sär­skilt efter­som man fak­tiskt inte vet sä­kert vad de är i stället.

Det låter kons­tigt. Men Femstjärnerörelsen är svår­de­fi­nie­rad och där­för svår att be­skriva. En femstjärneparlamentariker kan ligga nära Mil­jö­par­ti­et i vil­ka frå­gor de driver och hur de röstar. En an­nan kan ligga nä­rmare SD. Pro­blemet med att de är oför­ut­säg­bara är lika stort som pro­blemet med att de just nu sitter i en grupp till­sam­mans med Ni­gel Farages UKIP och Sverigedemokraterna: par­tier som vi står långt ifrån. Man sam­ar­betar mer inom de po­li­tiska grupperna än med sina lands­män. Hur skulle jag kun­na mo­ti­vera för mina väl­ja­re att man fick Femstjärnerörelsen på köpet?

Inte bara pressen hö­rde av sig, även be­kym­rade väl­ja­re, som undrade om de fort­farande kun­de tro på den li­be­rala po­li­tik som de röstat fram. Det kan de. Vi var till­räck­ligt många som sade nej för att det inte skulle bli av. Det in­ne­bar att ALDE-gruppen gick mis­te om en makt­po­si­tion som den tredje största i par­la­mentet och ett re­jält ökat in­flytande.

Men till sist handlar det om att fråga sig vem man är. Vad är ALDE och vil­ka är vi som sitter i gruppen?

Vi kallar oss li­be­raler. Hur vik­tigt är det för oss att bli den tredje största gruppen i par­la­mentet? Vik­tigare än att vi kan säga att vi är just li­be­raler? Jag tyc­ker inte det. Då är vi bara en löst sam­man­satt grupp som gillar att be­stämma.

Det po­li­tiska land­skapet har för­ändrats på bara nå­got år. Många po­li­ti­ker och rö­rel­ser har gjort hel- el­ler halvomvändningar. Det måste finnas nå­got kvar som de väl­ja­re som inte vill räc­ka lång­fing­er åt sy­stemet kan tro på. Det­ta hade luktat makt­spel och ris­kerat att spä på den euro­skep­sis som många väl­ja­re känner: ett tricksande med värden som är jät­te­vik­tiga för att vi ska kun­na ha ett eu­ro­pe­iskt sam­ar­be­te att vara stolta över. Ett li­be­ralt Eu­ro­pa där vi sam­ar­betar med li­ka­sin­nade, inte med ita­li­enska po­pu­lister.

Det finns många rum i det li­be­rala huset. Men inte så många att det rymmer dem som inte är li­be­rala.

Jag tror på det eu­ro­pe­iska pro­jektet. Inte till den milda grad att jag ald­rig tyc­ker att det be­hövs re­former, el­ler så att jag ald­rig är kri­tisk, snarare tvärt­om. Jag är en bråk­ma­ka­re ibland. Jag kan upp­skatta an­dra bråk­ma­ka­re. Men: vi måste ändå bråka om sam­ma sak för att det ska bli rim­ligt att sam­ar­beta.

Kon­struk­tiv euro­skep­sis är väl­kom­men. In­get sy­stem är så bra att det inte kan för­bättras el­ler re­for­meras för att passa sam­hälls­ut­veck­lingen. Men Femstjärnerörelsen drar åt ett an­nat håll än den väg vi lovat väl­ja­rna att följa.

Fred­rick Fe­der­ley
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons