Annons

Blunda inte för våldet och hatet i Bu­run­di

Opinion Risken är up­pen­bar att ut­vecklingen går mot ett verk­ligt folk­mord, om om­världen fort­sätter vara pas­siv.
Opinion • Publicerad 16 januari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Folk­mordet i Rwan­da 1994 kun­de tro­li­gen stoppats, om in­ter­na­tio­nella in­satser gjorts i ett ti­digt ske­de. Istäl­let blundade det in­ter­na­tio­nella sam­fundet.

Då på­gick oroligheter ock­så i grann­landet Bu­run­di, med un­ge­fär sam­ma be­folknings­sam­man­sättning och kon­flikt mel­lan hu­tuer och tut­sier. Där var kon­flikten mer ut­dra­gen och inte lika blo­dig, men un­der en tio­års­pe­ri­od mördades ändå cir­ka 300 000 män­ni­skor.

Annons

En freds­över­ens­kom­mel­se 2005 verkade kun­na läka såren ge­nom en fun­gerande makt­del­ning mel­lan hu­tuer och tut­sier.

Men när pre­si­dent Pierre Nkurunziza i bör­jan av 2015 be­stämde sig för att i strid med kon­sti­tu­tionen låta sig om­väljas för en tredje pe­ri­od fylldes hu­vud­staden Bu­jum­bu­ra snabbt av tu­sen­tals de­mon­stranter. Pre­si­dent­valet hölls ändå och Nkurunziza valdes om.

Där­ef­ter har han in­lett ut­rens­ningar av tut­sier inom ar­mén och myn­dig­heterna. Kri­tiska me­di­er har stoppats och tu­sen­tals op­po­si­tio­nella har för­svunnit el­ler mördats. Tio­tu­sen­tals har fängslats och över 300 000 bu­run­di­er har flytt till grann­länderna.

Af­ri­kanska uni­onen har lik­som FN för­sökt få Bu­run­dis pre­si­dent att ac­cep­tera en in­ter­na­tio­nell freds­styr­ka i landet för att upp­rätt­hålla sä­ker­heten. Det har Nkurunziza vägrat. I FN stoppar Kina och Ryss­land för­sök att in­gripa med mo­ti­veringen att det skull vara ett in­grepp i in­terna för­hål­lan­den.

Risken är up­pen­bar att ut­vecklingen går mot ett verk­ligt folk­mord, om om­världen fort­sätter vara pas­siv.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons