Annons

Vad har MP gjort i två år?

Ledare Miljöpartiet har inte klarat av att driva fram beslut som varit positiva för miljön och klimatet under två år i regeringen.
Opinion • Publicerad 16 januari 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Fridolin och Lövin har misslyckats. 		            Foto: TT
Fridolin och Lövin har misslyckats. Foto: TT

Det är dags att sätta pla­neten främst, skrev Mil­jö­par­ti­ets språk­rör Gus­tav Fridolin och Isa­bel­la Lövin i Svenska Dagbladet i för­ra vec­kan. Ef­ter mer än två år i rege­ringen är det en sen­kom­men in­sikt.

Det påpekade ock­så C-le­da­ren An­nie Lööf i en re­plik i lör­dags. Det är re­sul­taten som räknas, be­to­nade hon och pekade på flera fel­ak­tiga be­slut som MP varit med om att ta i rege­ringen.

Annons

Det all­var­ligaste är re­sul­tatet. För första gången på många år ökade kol­di­ox­id­ut­släppen 2016 en­ligt SCB:s sta­ti­stik. Det visar att rege­ringen med MP på nyc­kel­poster för mil­jö- och kli­mat­po­li­tiken miss­lyc­kats.

Flera di­rekt skad­liga be­slut har tagits. Rege­ringen med MP höjde skatten på för­ny­bara driv­me­del mer än på mil­jö­skad­liga fos­sila driv­me­del. Mo­ti­veringen att det var ett krav från EU visade sig vara fel, och skatten på för­ny­bart sän­ktes igen. Men då var ska­dan skedd och bot­ten hade re­dan gått ur eta­nol­för­säljningen.

En ny skatt på sol­el in­fö­rdes, ock­så med den fel­ak­tiga mo­ti­veringen att det var ett EU-krav. När EU-kom­mis­sionen för­kla­rade att det inte alls var så sän­ktes skatten och av­skaffande har utlovats. Men det har lett till att in­stal­la­tionerna av sol­el har bromsats i ett läge när sol­el växer in­ter­na­tio­nellt.

Ett för­ändrat sy­stem för att gynna miljö­smarta bilar fram­för mil­jö­skad­liga har för­halats i två år ge­nom nya ut­red­ningar. Det har bland an­nat lett till att för­säljningen av el­bilar minskade för­ra året.

Även i EU-po­li­tiken har MP bromsat mer än drivit på mil­jö- och kli­mat­po­li­tiken. Istäl­let för att ställa sig bak­om Eu­ro­pa­par­la­men­tets krav på striktare re­gler i EUs ut­släpps­han­del gick MP och rege­ringen emot.

Mil­jö­par­ti­et är inte läng­re, en­ligt de opinionsmätningar som re­gel­bun­det görs, det par­ti som svenska folket har störst för­troende för i mil­jö­po­li­tiken. Det är för­klar­ligt. Två år i re­ger­ings­ställ­ning visar att Mil­jö­par­ti­ets på­ver­kan är mer ne­ga­tiv än po­si­tiv för mil­jön.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons