Annons

Förbjudet ämne i kuddfodral

Osby Ett kuddfodral som har sålts via företaget Affari AB i Osby har visat sig innehålla halter av ett azofärgämne (syntetiskt färgämne) som överstiger det tillåtna gränsvärdet.
Osby • Publicerad 17 januari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Ett kuddfodral som har sålts via företaget Affari AB i Osby har visat sig innehålla halter av ett azofärgämne (syntetiskt färgämne) som överstiger det tillåtna gränsvärdet.

Kemikalieinspektionen har under fjolåret genomfört totalt 167 analyser av textilier med fokus på varor som i huvudsak har barn och ungdomar som målgrupp. Projektet är en del av Kemikalieinspektionens plan för en giftfri vardag.

Annons

I det marknadsförda kuddfodralet fanns för höga halter av ämnet bensidin som är en nedbrytningsprodukt till ett azofärgämne. Ämnet kan bland annat vara cancerframkallande och ge allergier.

Företaget uppger att man tagit bort varan från sitt sortiment och att man påbörjat en diskussion om det inträffade med leverantören. Man uppger också att man inlett ett eget arbete för att sätta sig in i lagstiftningen och börjat fundera på vilken typ av krav som kan ställas på leverantörer.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons