Annons

Rektor: Ger inte landet fler lärare

kristianstad Det är svårt att se att en koncentration av ämneslärarutbildningen till sex universitet skulle resultera i fler examinerade lärare.
Publicerad 18 januari 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Rektor Håkan Pihl tror inte på liberalernas förslag.
Rektor Håkan Pihl tror inte på liberalernas förslag.

Det tror i varje fall inte rektor Håkan Pihl vid Högskolan Kristianstad och Henrik Svensson, chef för högskolans sektion med ansvar för lärarutbildningen.

Utan att anlägga några synpunkter på Liberalernas förslag, så stämmer inte deras bild om att kvaliteten på ämneslärarutbildningen är högre på de stora universiteten.

Annons

‑ I de kvalitetsutvärderingar som görs har högskolorna lika goda resultat som universiteten, säger Henrik Svensson.

Håkan Pihl betonar att högskolan i Kristianstad hela tiden får propåer om fler utexaminerade lärare.

‑ Vi arbetar intensivt med att höja kvaliteten på undervisningen och vi har ett omfattande samarbete med andra lärosäten i södra Sverige, säger Håkan Pihl, som ser ett ökat intresse för lärarutbildningarna.

Yrkets attraktion för studenter är stora oavsett var utbildningen ges.

Samarbetet med Lunds universitet är omfattande.

Lunds universitet har examinationsrätt på flera ämnen medan kemi bara finns i Kristianstad.

Lärarutbildningarna i både Malmö och Kristianstad fyller sina platser med studenter. Utmaningen är att få fler lärarstudenter att läsa moderna språk och naturvetenskap.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons