Annons

Flera knivar funna kring mordplatsen

Flera knivar har påträffats i samband med brottsplatsundersökning på och kring Resecentrum där den hemlöse mannen mördades. Inget av fynden kan kopplas till mordet. Inte heller en kniv som hittades i den åtalade 17-åringens rum.
Hässleholm • Publicerad 19 januari 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
I dag fortsätter rättegången i Hässleholms tingsrätt mot 17-åringen som är misstänkt för att ha mördat en uteliggare vid centralen. Foto: Jörgen Johansson/Arkiv
I dag fortsätter rättegången i Hässleholms tingsrätt mot 17-åringen som är misstänkt för att ha mördat en uteliggare vid centralen. Foto: Jörgen Johansson/Arkiv

Det kom fram under kammaråklagare Malin Paulssons sakframställan som hölls under den första rättegångsdagen.

Den största delen av den dagen ägnade åklagaren åt att beskriva den hemlöse mannens bakgrund och situation, något som vi tidigare har skrivit om.

Annons

Det var den 11 augusti, samma dag som 17-åringen greps, som polisen gjorde husrannsakan i hans bostad, berättade Malin Paulsson vidare.

Där hittades både knivar och fodral plus en knivslip, eller som advokaten ville uttrycka det, en brynstål.

Där hittades även bland annat också ett jojokort som tillhör den man som 17-åringen misstänks ha rånat under samma kväll som mordet på den hemlöse mannen ägde rum.

Den polisen däremot inte hittade under de två husrannsakningar som gjordes, fortsatte åklagaren, var den jacka och den keps som den misstänkte 17-åringen ska ha burit under kvällen då han fångades av övervakningskameror, en vid Resecentrum och en vid Statoilmacken. Både jackan och kepsen har, enligt åklagaren, kännemärken som gör att de är lätta att känna igen.

Det talades även om fyndet av en telefon som avaktiverades 00.30 den 10 augusti. Misshandeln och mordet skedde den 9 augusti.

I intervjuer hänvisar åklagaren till helhetsbilen av kvällen. Om 17-åringen har erkänt mordet i samtal med andra personer vill hon inte bekräfta, utan hänvisar till den samlade bedömningen som kommer att presenteras under rättegången.

I dag torsdag, hålls den andra förhandlingsdagen av minst tio dagar. Då är det försvarsadvokat Lars Kruses tur att lägga fram sin sakframställan. Han å sin sida har hävdat att åklagaren har en kedja av indicier som inte kommer att hålla.

Advokat Kruse är också mycket kritisk till att den misstänkte 17-åringen har suttit i häkte under snart ett halvår.

Förhandlingarna hålls bakom stängda dörrar med hänsyn till de inblandades unga ålder.

Fakta:Mordet på Resecentrum

I första hand åtalas 17-åringen för mord.

I andra hand för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

17-åringen åtalas även för rån, grovt övergrepp i rättssak och grovt olaga hot.

– Samtliga händelser ägde rum i centrala Hässleholm den 9 augusti 2016, men det är olika målsäganden i alla åtalspunkterna och målsägandena har inte samband med varandra, enligt kammaråklagare Malin Paulsson.

Den hemlöse mannen, som gick med hjälp av kryckor, ska helt försvarslös ha huggits i ryggen tre gånger och förblött av skadorna.

Källa: Åklagarens stämningsansökan

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons