Annons

Kallar till möte om tomma SD-stolar

Östra Göinge • Publicerad 19 januari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

– De har haft väldigt dålig närvaro hela mandatperioden och de senaste två sammanträdena har alla deras stolar stått tomma, säger fullmäktiges ordförande Camilla Westdahl (M).

– Det är ett demokratiproblem när en så stor andel av väljarna inte är representerade. Därför vill vi träffa dem och diskutera vad som kan göras.

Annons

SD har sex platser i fullmäktige. Två fullmäktigeledamöter har hoppat av sina uppdrag och ytterligare två är sjukskrivna. Eftersom SD inte har några ersättare innebär det att endast två ledamöter har haft möjlighet att närvara. Och vid ett antal tillfällen har även dessa uteblivit.

– Det är ett gissel, det är jag fullt medveten om, säger gruppledaren Mats Rosenqvist (SD).

Han är själv sjukskriven efter en mycket svår cykelolycka, som Norra Skåne tidigare skrivit om.

Rosenqvist säger att SD helt enkelt har för få aktiva medlemmar.

– Vi jobbar stenhårt inför framtiden. Vi ska försöka få ihop fulla listor till valet 2018 och de som finns på listorna ska vara engagerade och gå på mötena. Det ska inte vara några öppna listor, säger han.

SD skulle kunna ha en vågmästarroll i fullmäktige, men eftersom så många stolar ofta står tomma har SD i praktiken sällan spelat någon roll i den lokala politiken.

Hur tror du väljarna ser på att en röst på SD är en röst på en tom stol, tror du det kommer att spela roll inför nästa val?

– Det tror jag inte, vi kommer att synas mer ju närmare valet vi kommer och vi ska få ihop fulla listor.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons