Annons

Att fälla eller inte fälla, är det alltså frågan?

Opinion Moderata tvärkast.
Opinion • Publicerad 20 januari 2017 • Uppdaterad 30 november 2021

OPINION

Alliansens sammanhållning prövades i går på allvar. På förmiddagen höll Anna Kinberg Batra presskonferens, som något vagt lanserats med föga lockande budskap om politiska prioriteringar framöver.

Annons

Det hela tog dock en, för många, oväntad vädning när oppositionsledaren meddelade att man nu gärna fäller Stefan Löfvens regering redan innan det ordinarie val som är planerat till nästa år.

Med det beskedet är nu två av fyra allianspartier öppna för att avsätta regeringen innan valet, med den majoritet som finns mot i kammaren. Samtidigt skulle ett sådant övertagande behöva innebära någon form av stöd från Sverigedemokraterna, vilka vi vet är långtifrån varken pålitliga eller politiskt rimliga. Centerpartiets Annie Lööf tog fasta på just detta i en egen presskonferens strax därefter, där hon själv för C:s räkning tog avstånd från fällning. Liberalernas hållning är något oklar, men inget talar å andra sidan för att även de skulle ha svängt.

Det är lätt att förstå Moderaterna. Decemberöverenskommelsen var ända fram till dess fall en intern mardröm. När inget i praktiken förändrades ens efter dess bortgång blev inte den moderata frustrationen mindre påtaglig. Förmodligen är förhoppningen att växa något i opinionen och dessutom få gräsrötter blidkade., samtidigt som de räknade med att det inte blir verklighet. Det är ett våghalsigt spel från Moderaterna, om Alliansen fortfarande ska hålla samman inför valet. Fortsättning följer.

Max Eskilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons