Annons

Han berättade med gester och imitation

Personligt Minnesord efter Gösta Holmberg.
Personligt • Publicerad 24 januari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Som tidigare meddelats har Gösta Holmberg, Hässleholm avlidit i en ålder av 74 år.

Gösta gick inte bara i samma skola som jag, vi växte också upp i samma lilla by och min far umgicks en del med Göstas far. Dessutom har jag en lillasyster som gick i samma klass som Gösta. Man kan därmed gott säga att familjerna umgicks. De vuxna på sitt sätt och vi barn på vårt.

Annons

Tiden gick, det blåste många olika vindar och det flöt mycket vatten under broarna i både Finja och Mölleröd. Vi skaffade familjer, olika utbildningar och flyttade åt olika håll. Kontakten tappade vi inte helt, därför skulle vi åter mötas och var, om inte just i Finja.

Mitt emot kyrkan låg ”kommunalrummet” och vid ett tillfälle hade jag fått i uppdrag att hålla en söndagsgudstjänst i ”mitt lilla Finja”. Kyrkan var för tillfället under reparation och därför var vi hänvisade till denna lokal.

I den lilla skara som församlats fanns tvenne bröder Holmberg, Gösta och Rickard. Efteråt var det kaffesamkväm och jag kom då att sätta mig vid sidan om dessa bröder och fick då en påminnelse om att Gösta varit klasskamrat med den yngsta av mina systrar. Kontakten var därmed knuten och många minnen från det sena 40-talet berättades av oss tre. Naturligtvis skulle vi fortsatte den återupptagna kontakten och därför noterades både adresser och telefonnummer.

Sedan dess har det varit ett ganska flitigt utbyte av umgänge mellan Hässleholm, Finja och Lund, till allas förnöjelse.

En dag för inte så länge sedan fick jag en förfrågan från en Gästgivaregård i mellanskåne om jag kände någon som kunde underhålla en busslast med pensionärer som kom från Småland på resa till Malmö. De behövde en bensträckare och lite mat men ville gärna ha underhållning med.

Utan minsta tvekan tänkte jag genast på vännen Gösta Holmberg som låtit tala om sig som ”Piratenkåsör och underhållare”, så jag gav klartecken innan jag ens talat med Gösta. Jag var övertygad om att han skulle ställa upp.

När jag sedan satte mig i förbindelse med honom skrattade han hjärtligt åt min djärvhet att lova bort honom på eget initiativ. I gengäld lovade jag att möta honom vid tåget i Lund och köra honom dit.

Att Gösta var en mycket kunnig berättare hade jag hört vid ett flertal tillfällen och var därför övertygad att han skulle genomföra detta framträdande med bravur, vilket han också gjorde.

Gösta inte bara berättade om Piraten med gester och imitationer så att han fick inte bara applåder och golvstamp utan också skämtsamma förslag att följa med som underhållare vid den vidare bussfärden.

Gösta var en ovanligt trevlig, verbal och positiv människa. Detta har han alldeles speciellt visat de gånger jag varit och hälsat på efter den tragiska olycka som gjorde att han fick tillbringa sin sista tid i en sjuksäng.

Annons

Sitt goda och positiva humör behöll han till min och mångas stora beundran. Min stora aktning och respekt för detta. Det hade jag, och många med mig, säkert inte klarat med den bravur som Gösta gjorde.

Mycket länge skall du finnas i våra tankar och i vårt minne! Må du nu verkligen vila i frid i Guds händer!

Ingemar Fennstam
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons